Vakantiepark De Hullen in Drijber vanaf september aan de slag met permanent wonen-vraagstuk

Veel Drentse parken worstelen met permanente bewoning. Foto: Marcel Jurian de Jong

Bewoners van Vakantiepark De Hullen in Drijber gaan zelf onderzoeken of permanent wonen op hun park mogelijk is. Ze beginnen in september en worden ondersteund door een werkgroep van de provincie.

Het gaat om een proef, die onderdeel is van het provinciale project Vitale Vakantieparken. De provincie, gemeenten, recreatie-ondernemers, recreatieschap Drenthe en RECRON werken samen om het aantal excellente vakantieparken in Drenthe te verdubbelen. Het aantal vakantieparken dat niet aan deze maatstaven voldoet, moet over vier jaar met de helft zijn teruggedrongen.

In de gemeente Midden-Drenthe loopt op vakantiepark Het Hart van Drenthe in Zwiggelte al een proef om van het park weer een aantrekkelijke verblijfplek voor toeristen te maken. De gemeenteraad van Midden-Drenthe heeft er daarnaast op aangestuurd dat ook een park waarvoor zo'n toekomst onwaarschijnlijk is, onderdeel wordt van de proef.

Permanent wonen én recreatie

De gemeente heeft nu dus gekozen voor de Hullen, een park waar veel mensen permanent wonen. De Vereniging van Eigenaren van het park heeft al een visie opgesteld, waarin wordt gekoerst op een dubbelbestemming voor zowel permanent wonen als recreatie. De bedoeling van de pilot is dat inzichtelijk wordt wat bij zo'n transformatie komt kijken. Daarbij valt onder andere te denken aan infrastructuur en handhaving, maar ook de natuurwaarden en invloed van zo'n dubbelbestemming op het nabijgelegen dorp.

Meer parken aan bod

De gemeente Midden-Drenthe kent meer parken die in eenzelfde situatie zitten als De Hullen. De gemeente kiest er nu voor met De Hullen te beginnen, maar blijft met de andere parken in gesprek. Het provinciale project loopt tot en met 2023, de bedoeling is dat meer parken aan bod komen.

De bewoners van het park nemen het voortouw om tot zo'n toekomstvisie te komen. Zij gaan in september van start. Een provinciale werkgroep ondersteunt hen daarbij.

menu