Vakbond na wapenroof: onderzoek beveiliging vuurwapenopslag in justitiepanden

Justitievakbond Juvox vindt dat onderzoek gedaan moet worden naar de beveiliging van justitiepanden waar wapens liggen opgeslagen. Dat zegt voorzitter Marcel Smit.

Aanleiding is de grote wapenroof afgelopen zondag bij een inbraak in het gebouw van Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Volgens Smit zijn 25 vuurwapens en 450 kogels buitgemaakt.

Het hoofdkantoor van DV&O is gevestigd in Assen en is onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van justitie. De dienst verzorgt vanuit 19 regionale panden in Nederland het vervoer van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen. In de panden worden de vuurwapens van de bewapende medewerkers opgeslagen.

Levensgevaarlijke wapens

Een woordvoerster van het ministerie van justitie zegt dat de uitkomsten van het politie-onderzoek naar de wapenroof worden afgewacht. Vooralsnog worden geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vakbondsvoorzitter Smit zegt dat hij na zijn vakantie met de directie van DV&O in gesprek wil. ,,Ik vind dat de veiligheid van de samenleving in het geding is, doordat levensgevaarlijke wapens in omloop zijn gekomen. Dat is zeer zorgwekkend.”

Alarm niet afgegaan

Smit sluit overigens niet uit dat de inbrekers hulp van binnenuit hebben gehad. ,,Het alarm in het pand is niet afgegaan. Bovendien liggen de wapens en de munitie in kluisjes die ook weer in een kluis zitten. Het lijkt erop dat de daders precies wisten waar ze zijn moesten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.