Valse start raadsakkoord Noordenveld

De gemeenteraad van Noordenveld presenteerde onlangs met trots een nieuwerwets raadsakkoord. Verleden tijd, want de VVD-fractie trok de handtekening terug.

Wat is eigenlijk een raadsakkoord?

Een serie standpunten waar alle partijen in de gemeenteraad achter staan. Bedoeld als opdracht aan B en W voor de komende vier jaar en ervoor te zorgen dat de debatten vooral gaan over de zaken waar wél verschil van mening over is. Bij de verkiezingen leken alle verkiezingsprogramma’s in Noordenveld erg veel op elkaar, dus was zo’n afsprakenlijst snel te maken.

Maar Noordenveld had toch ook een coalitie-akkoord?

De partijen die wethouders leveren hebben ook een ouderwets bestuursprogramma vastgesteld dat B en W kunnen beschouwen als hun opdracht voor de komende vier jaar. Dat ging wat verder dan het raadsakkoord, maar feitelijk was het wat dubbel.

Alle partijen hadden toch getekend? Waarom blaast de VVD dan nu het hele akkoord op?

Door een opmerking van CDA-raadslid Harm Holman. Die vond dat de VVD-fractie niet mocht voorstellen om geld terug te geven aan de inwoners, omdat dat in strijd met het raadskkoord zou zijn. VVD-raadslid Robbert Meijer was al niet zo voor een raadsakkoord, maar wilde geen spelbreker zijn. Bij het formeel vaststellen van dat akkoord woensdagavond in de raad stemde zijn fractie tegen, omdat Meijer het gevoel had monddood te worden gemaakt.

Maar dat is toch niet zo?

Nee, inzichten kunnen veranderen en de afspraken omvatten lang niet alles. Anders zou de raad zichzelf overbodig maken. Ook een spijtbetuiging van het CDA en een dringende oproep van de andere fracties om van gedachten te veranderen hielp niet, de VVD bleef tegen.

En wat betekent dat nu?

Noordenveld heeft nu nog iets ‘moderners’ in het democratisch bestuur, je zou het een raadsmeerderheidsakkoord kunnen noemen. Het was al een vreemd fenomeen dat Noordenveld behalve een raadsakkoord ook een coalitieakoord had, nu is er gehandicapt raadsakkoord dat in de praktijk geen nut meer heeft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.