Valthe is laaiend enthousiast om proeftuin stoken op waterstof te worden

Volle bak bij de tweede informatieavond van Energiecoöperatie Valthe. Foto: Energiecoöperatie Valthe

Een bomvolle zaal die als één man het plan toejuicht om van Valthe een proeftuin te maken voor stoken op waterstof. En een leger nieuwe vrijwilligers als extra bonus.

Energiecoöperatie Valthe kijkt terug op een informatieavond om van te dromen. ,,Er kwamen woensdag meer dan 100 man opdagen in het dorpshuis. Alleen de plaatselijke toneelvereniging Heidebloem doet het beter. En er viel geen enkele wanklank. Iedereen zegt: doen. Leuk om als dorp voorop te lopen”, blikt voorzitter Oene Zwittink terug.

Mobiele telefoon als stemkast

Beginnen dit soort avonden normaal gesproken met het verzoek ‘Wilt u uw mobiele telefoon uitzetten?’, nu mocht dat juist niet. ,,Mensen konden hun mobieltje op een website als stemkast gebruiken. Op de vraag ‘Moet Valthe voorop gaan lopen met stoken op waterstof?’ stemde 100 procent voor.”

Meer schakers nodig

Energiecoöperatie Valthe blaakt van duurzame ambities. De vereniging trekt alle registers open Valthe tot proeftuin te maken voor een aardgasvrije wijk. Maar Zwittink cum suis hebben nog veel meer noten op zang. Zo zijn er twee opties om via zonnepanelen op grote boerenschuren de bevolking te bedienen met zonne-energie. ,,Wij schaken op heel veel borden tegelijk. Iedereen vindt alles interessant en nuttig, maar willen we dit volhouden dan hebben we meer schakers nodig.”

Energiecoaches

Die oproep aan vrijwilligers was niet aan dovemansoren gericht. Zo stonden de eerste energiecoaches in spe op. De Energiecoöperatie Valthe wil ze na een snelle scholing op pad sturen om met behulp van een apparaat warmtelekken op te sporen en dorpsbewoners advies te geven hoe ze op energie kunnen besparen.

Wil Valthe aanhaken als proeftuin voor stoken op waterstof dan moet de aanvraag voor 1 april moet daarvoor bij Binnenlandse Zaken liggen. De gemeente Borger-Odoorn begeleidt dat traject. Er is veel subsidiegeld mee gemoeid, volgens Zwittink tussen de 6 en 7 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu