Janet Hut (links) en Monique Baron die op de scootmobiel naar München willen.

Janet en Monique gaan met vakantie: 800 kilometer op de scootmobiel van Gieten naar München. 'Jullie zijn hartstikke gek'

Janet Hut (links) en Monique Baron die op de scootmobiel naar München willen. Foto: Harry Tielman

Op de scootmobiel van Gieten naar München, ruim 800 kilometer. En terug. Janet Hut (52) en Monique Baron (45) gaan het doen. „Sommigen zeggen, jullie zijn hartstikke gek.”

Vastbesloten zijn ze, de twee vriendinnen uit Gieten die gekluisterd zijn aan hun scootmobiel. Op 1 juli vertrekken ze vanuit hun woonplaats voor een monstertocht naar Velden, vlakbij München. Want daar vertoeft hun favoriete volkszanger Andreas Gabalier regelmatig.

,,Wat Mooi Wark is voor Drenthe, is Andreas Gabalier voor Oostenrijk en Zuid-Duitsland”, zegt Monique. ‘’Wij zijn stapelgek van hem, maar hebben hem nog nooit gezien. We proberen hem daar te ontmoeten”, vult Janet aan.

Stapelgek

Op de scootmobiel naar München. Hoe kom je erbij? Janet: „Die vraag krijgen wij elke dag. Sommigen mensen zeggen: ‘jullie zijn stapelgek’. Maar we willen bewijzen dat mensen in een scootmobiel niet zielig zijn. Veel mensen schamen zich ervoor dat ze in een scootmobiel zitten. Wij willen laten zien dat je er best nog op uit kunt en vakantie kunt houden.” Monique: „Als je moed toont en lef hebt, kom je een heel eind.”

Dat hebben de vrouwen zeker. Want Janet is door verdwenen tussenwervelschijven in de rug sinds 2014 aangewezen op de scootmobiel. ,,Het gevoel in een been valt zo maar weg. Ik kan niet meer fietsen bijvoorbeeld en lopen gaat slecht.”

Val van paard

Monique heeft door een val van haar paard, posttraumatische dystrofie (ook wel bekend als crps) opgelopen, een ziekte die veel pijn veroorzaakt en zo maar weer de kop kan opsteken. ,,Ik was vrachtwagenchauffeur, maar op een avond verdraaide ik mijn knie in bed. Ik kon geen stap meer verzetten.”

Sinds 2017 heeft ze een scootmobiel. ,,Ik schaamde me dood en durfde niet meer naar de winkel en deed een pet op om niet herkend te worden. De tranen liepen me over de wangen. Janet heeft me er doorheen getrokken.”

Maximaal 50 kilometer per dag

En dan nu de scootmobieltocht naar Zuid-Duitsland. Per dag hopen de dames maximaal 50 kilometer af te leggen. ,,Via Google Maps hebben we snelste route voor fietsers uitgezocht. Die moet ook voor scootmobielen te doen zijn. De eerste overnachting zal bij de grens zijn, bij Emmer-Compascuum.”

Daarna gaat het richting Münster, Kassel en Neurenberg naar Velden. „Precies 807 kilometer”, zegt Janet. „En daarna gaan we weer terug. Via een andere route, waarschijnlijk via Luxemburg”, zegt kaartlezer Monique.

Campings

De vrouwen overnachten op campings. Janet: ,,Die hebben we al opgezocht. Daar kunnen we de accu’s van onze scootmobielen opladen. We reizen low budget want veel geld hebben we niet. We zetten een koepeltentje op en slapen op luchtbedden. We hebben allebei een tentje, want we hebben ruimte nodig.” Ze trekken twee maanden voor hun avontuur uit. ,,We doen het kalm aan. Als het ons onderweg ergens bevalt, blijven we wat langer. We hebben tenslotte vakantie.”

Om de spullen mee te nemen komt er een kar achter elke scootmobiel. Kom je dan wel de heuvels en bergen over? Monique: ,,We hebben het niet getest. Ja, we hebben een rondje Annen, Zuidlaren, Eext gedaan. Dat ging goed. Maar als een fiets die heuvels in Duitsland overkomt, kan een scootmobiel dat ook. Die kan ongeveer 19 kilometer per uur.” Vooraf krijgen de voertuigen nog een grote controlebeurt.

Reparatiewagen

Bij pech kunnen Janet en Monique een reparatiewagen oproepen en als het echt niet meer gaat, is er een busje dat hen ophaalt. Maar het woord opgeven willen ze niet horen. Janet: ,,Als het regent trekken we een regenpak aan. We zijn niet van suiker. Alleen hoop ik niet dat we onweer krijgen. Daar heb ik een hekel aan.”

Het opmerkelijke plan van de dames is in Gieten niet onopgemerkt gebleven. Monique: ,,We hebben al veel sponsors. De bakker geeft ons broodjes mee voor de eerste dag, de supermarkt levensmiddelen en de slager wil bij terugkomst een barbecue houden.” De reis is via Facebook te volgen door te zoeken op de namen van de vrouwen.

menu