Van Gogh uit Nieuw Amsterdam in 2015 ook al onderzocht: 'Niet echt!'

Het schilderijtje dat eind januari voor onderzoek is aangeboden aan het Van Gogh Museum in Amsterdam, is al eerder onderzocht door het museum. Het oordeel destijds was helder volgens expert Paul van Rosmalen: geen Van Gogh.

Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam kreeg begin dit jaar een schenking van een klein schilderij uit een erfenis van een 92-jarige Haagse mevrouw. Gesigneerd met een wereldberoemde naam: Vincent. Maar uit een reportage van Radio 1 blijkt dat expert Paul van Rosmalen het al eerder voor onderzoek heeft aangeboden bij het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Van Rosmalen kreeg het schilderij voor het eerst in 2015 onder ogen als taxateur bij het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch en kon ontkennen noch bevestigen dat het ging om een werk van Vincent van Gogh. Hij stuurde, met goedkeuren van de Haagse eigenaresse, foto's naar het museum in Amsterdam en op basis van foto's concludeerde het onderzoeksteam daar dat het ging om een kopie.

Over de echte hoop op een echte Van Gogh
Lees verder

Lachen

Op dit moment ligt hetzelfde schilderij weer voor onderzoek bij het Amsterdamse museum. Toen Van Rosmalen, zelf galeriehouder, dat hoorde moest hij naar eigen zeggen een beetje lachen. ,,In Drenthe wachten ze op de uitslag, maar die kunnen wij ook wel geven", is te horen bij Radio 1. De kunstkenner sluit het niet definitief uit, maar zegt wel dat het met de kennis van nu onwaarschijnlijk lijkt dat het gaat om een originele Van Gogh.

'Niet bezig met speculaties'

Gerrit Lamberts, interim-voorzitter van het Van Gogh Huis in Veenoord/Nieuw-Amsterdam, hoorde maandagmiddag op de radio dat het schilderij niet echt zou zijn. Hij is naar eigen zeggen niet zelf benaderd door Paul van Rosmalen over de authenticiteit van het werk. ,,Wij vinden het jammer dat deze berichten nu in de media verschijnen en willen ons niet bezighouden met speculaties over de echtheid.’’

'Binnen twee weken reactie'

Lamberts wil niet reageren op het verhaal van Van Rosmalen. Vooral omdat hij nog wacht op bericht uit Amsterdam van het Van Gogh Museum. ,,Het enige dat ik erover wil zeggen, is dat wij wachten op een reactie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Wij hebben het schilderij opgemeten, er foto’s van gemaakt en dat is allemaal een week of twee geleden naar ze opgestuurd. Wij denken dat binnen twee weken een reactie van ze te krijgen. We hopen dat ze het schilderij in ontvangst gaan nemen om het nader te onderzoeken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.