Van Odoorn naar Wildlands overlevingsoptie voor SIVO

Worden Wildlands, Atlas Theater en centrumplein van Emmen het decor voor SIVO-dansgroepen? Geert Nijhof ziet dit als overlevingskans voor het festival.

,,Ik zit op mijn stoel te wippen om met de Emmer centrummanager Marcel Meijer in overleg te gaan’’, zegt de impresario. ,,Het Atlas Theater kan een centrale plek worden voor hooggekwalificeerde voorstellingen. Wildlands kan in de verschillende werelden een fantastisch thema maken van folkloristische dansgroepen. Daarnaast zou je commerciële voorstellingen kunnen opzetten in buitenplaatsen als Borger, Ter Apel, Stadskanaal, Hoogeveen en Meppel.”

Losse schroeven

Na 32 SIVO-festivals staat het voortbestaan op losse schroeven. De kas is zo goed als leeg. Het hele bestuur trad vorige maand af en is demissionair totdat nieuwe plannenmakers zijn opgestaan. October is tot maand van de waarheid gebombardeerd. Nijhof heeft zijn idee nog niet gedeeld met het bestuur. ,,Ze zijn met van alles bezig en ik wilde ze niet voor de voeten lopen.”

Vooropgesteld: Nijhof, die vanaf de eerste jaargang non-stop op vele manieren zijn aandeel in de organisatie van de folkloristische traditional heeft geleverd, wil diep in zijn hart niets liever dan dat het festival voor Odoorn behouden blijft. Een revival op Oringer bodem is wat hem betreft ook een optie. Mits in sterk versoberde vorm, met de terugkeer van de betaalmuur om het evenemententerrein. Bij de 32ste editie afgelopen zomer konden toeschouwers voor het eerst gratis het terrein op. De veronderstelling dat bezoekers de smaak zo te pakken zouden krijgen dat ze een kaartje zouden kopen voor een voorstelling in een van de tenten, bleek een misrekening. Ook de horecainkomsten vielen zwaar tegen.

Terug naar de basis

Nijhof: ,,Maak je het gratis, dan trek je een ander publiek. In dit geval het marktpubliek dat braderieën afstroopt en de koelbox meeneemt. Die mensen prakkizeren er niet over een kaartje te kopen voor een galatent. Na twee uur zijn ze vertrokken, sommige zelfs zonder een cent te hebben uitgegeven. Alleen de zeer geïnteresseerde folkloreliefhebber was nog bereid geld voor een kaartje uit te geven. We moeten terug naar de basis en mensen entree laten betalen om op het terrein te komen.”

Waar de toekomst van SIVO ook ligt: de formule met de gastgezinnen werkt niet meer. Daar zijn er te veel van zijn afgehaakt. ,,Van de 300 gastgezinnen zijn er nog zo’n 175 over. Dat is te weinig. We moeten op zoek naar groepsaccommodaties.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.