Van bloedzakken naar sondevoeding: bijna 2 miljoen van provincie en gemeente voor overgang Fresenius Emmer-Compascuum

Impressie van hoe Fresenius Emmer-Compascuum er na de metamorfose uit moet zien. Illustratie provincie Drenthe

Ze moeten flink aan de bak in de schoolbanken, maar er blijft in principe werk voor de circa 200 medewerkers van Fresenius HemoCare Netherlands Emmer-Compascuum.

Het bedrijf maakte bloedzakken, maar gaat zich nu toeleggen op sondevoeding, die patiënten voor en na een operatie in een ziekenhuis krijgen. De provincie Drenthe en de gemeente Emmen steunen de transitie met 1,9 miljoen euro, waarvan de provincie 1,4 miljoen voor zijn rekening neemt. Het bedrijf zelf, dat de hoofdvestiging in het Duitse Bad Homburg heeft, investeert circa 100 miljoen euro.

‘We zijn heel trots’

Provinciale Staten en de gemeenteraad moeten zich hier wel over uitspreken over de subsidie. Gedeputeerde Henk Brink en wethouder Guido Rink (PvdA) zijn zeer enthousiast. „We zijn heel trots dat mensen hier hun brood kunnen blijven verdienen”, zegt Brink.

Aan de ombouw van de fabriek wordt al enige jaren verwerkt, maar nu is dus de financiering rond. Het zag er even slecht uit voor de werkgelegenheid toen Fresenius besloot de productie van bloedzakken te verplaatsen naar lage lonenlanden. Samen met provincie en gemeente deed de vestigingsdirectie zijn best om vervangende werkgelegenheid te vinden.

Niet iedereen kan grote omschakeling behappen

Het vergt echter wel een grote omschakeling voor de medewerkers. Brink en Rink realiseren zich dat niet iedereen dit kan behappen. „Door natuurlijk verloop zullen er mensen vertrekken”, verwacht Brink. „Sommigen gaan uit zichzelf iets anders doen, of maken gebruik van een regeling.”

Fresenius krijgt een eigen bedrijfsschool die moet zorgen dat de werknemers hun nieuwe vak goed onder de knie krijgen. Er is veel samenwerking met NHL Stenden Hogeschool en het Drenthe College. Deze instellingen zullen opleidingen aanbieden die passen bij het werken bij Fresenius. „Als daar dan genoeg studenten op af komen, is Fresenius ook in de toekomst verzekerd van nieuw personeel”, stelt Brink.

De verwachting is dat andere bedrijven in de regio ook gaan profiteren van dit onderwijsaanbod, waardoor er een zwaan-kleef-aan effect ontstaat. Provincie en gemeente willen de economische perspectieven in de regio verbeteren, daarom verwachten Rink en Brink geen politieke problemen over de subsidie.

Sinds 1997 in Emmer-Compascuum

Fresenius is sinds 1997 in Emmer-Compascuum gevestigd. Aanvankelijk maakte het bedrijf in de fabriek infuusvloeistof en bloedzakken. Vanaf 2015 werden er louter plastic setjes gemaakt die nodig zijn voor verschillende vormen van bloedtransfusie.

Omdat er in de Dominicaanse Republiek een Fresenius Kabi-fabriek staat die deze zogeheten transfusiedisposables tegen veel lagere kosten kan maken, wordt de productie van deze setjes door deze fabriek overgenomen. In Emmer-Compascuum ontstond de angst dat Fresenius het dorp helemaal zou verlaten, maar dat gebeurde niet.

Het concern maakt de fabriek aan de Runde geschikt voor de productie van sondevoeding, ook wel klinische voeding genoemd. Het gaat dan om vloeibaar voedsel dat via mond, buik of aderen in het lichaam wordt gebracht. De vraag hiernaar is, mede door nieuwe medische inzichten en deels door vergrijzing, groeiende.

De fabriek in Emmer-Compascuum maakt deel uit van de Fresenius Groep, een concern dat wereldwijd hoogwaardige producten maakt voor dialyse, ziekenhuizen en poliklinische behandelingen. In Emmer-Compascuum is Fresenius gevestigd op een historische plek. Op het bedrijfsterrein was de eerste vestiging van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) in Emmen gehuisvest. De toen 12-jarige Benine van Schaik legde op 2 oktober 1947 de eerste steen. Zij was de dochter van de president-commissaris van de AKU, de man waar in Emmen de Van Schaikweg naar genoemd is.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe