De broers Vincent en Maarten en hun zus Sis van Rossem blinken niet echt uit in -eh- vrolijkheid. Maar op de nationale televisie steken ze zaterdagavond de loftrompet over Assen.

De huiscommentator van het televisieprogramma De Slimste Mens staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Dat pakt níet altijd uit in het voordeel van Drenthe en de Drenten. Zeven jaar geleden haalde Maarten van Rossem zich de woede van menig Drent op de hals door de provincie ‘heel merkwaardig’ te noemen. ,,Dan denk je: grote God, we zijn verkeerd afgeslagen - we zijn op weg naar Siberië. En dan zie je langs de spoorbaan gebochelde boeren met grote puisten.”

Maar wie met samengeknepen billen zat te wachten op het oordeel van de historici over de provinciehoofdstad kon die spanning snel laten varen. De eerste uitzending van het nieuwe seizoen begint op de plek waar Assen is ontstaan. ,,We zijn op de Brink in Assen. Die overigens ontzettend aardig is met mooie bomen erop.”, introduceert architectuurhistoricus Vincent van Rossem. ,,Nou, het ruikt lekker”, vult Sis aan. Vincent: ,,Waar wij erg over te spreken zijn, kortom.”

Ook de binnen- én buitenkant van het Drents Museum kunnen de goedkeuring van de Van Rossems meer dan wegdragen. De familie blijkt wat te hebben opgestoken van de eerdere opnames. Maarten van Rossem: ,,Onze provinciale musea zijn zo leuk! Ga er naartoe!”

Hoe Assen tegen de regels in een stad werd

De aflevering is een aanrader voor wie niks weet van de ontstaansgeschiedenis van Assen. In het ontvangershuis, waar Lodewijk Napoleon (broer van en Koning van Nederland, red.) ooit sliep, doet Maarten uit de doeken hoe Petrus Hofstede, de eerste gouverneur van Drenthe, alles in het werk stelde om Napoleon met alle egards te ontvangen. ,,Het was een shabby boel heb ik begrepen. Het probleem was dat Lodewijk Napoleon met honderd man op bezoek kwam, maar in heel Assen konden maar 27 logeerkamers beschikbaar worden gesteld.” Hofstede haalde alles uit de kast voor een grandioze ontvangst: vlaggen uit, klokken luiden en speciaal aangestelde ‘hoezeeroepers’, die de menigte moesten opzwepen.

Het had succes. Want wat bleek? ,,Lodewijk Napoleon had een tas geschenken voor de provincie Drenthe.” Ook verleent hij Assen in maart 1809 stadsrechten, hoewel geheel in strijd met de voorschriften. In principe komen alleen plaatsen met 5000 inwoners daarvoor in aanmerking. Assen heeft er 600. Maar er zijn grootste plannen voor een nieuwe stad. Mét een zomerresidentie voor Lodewijk Napoleon. Er komt niks van terecht. Lodewijk Napoleon wordt door zijn broer afgezet in 1810. ,,Dat is het verhaal van Lodewijk Napoleon, die nog probeerde iets van Assen te bakken.”

loading

Aandoenlijk of stom?

De opnames voor het tv-programma vonden vorige zomer al plaats, toen reizigers bij het NS-station nog werden begroet stationshond Mannes. ,,Je kunt denken: origineel”, vertelt kunsthistorica Sis uit. ,,Maar het is helemaal niet origineel, het is geïnspireerd op een Japanse hond, Hachi.” Die beroemde hond wachtte elke dag tot zijn baasje terugkwam van het werk. Tot negen jaar nadat zijn baasje was overleden bleef Hachi wachten. ,,Aandoenlijk”, vindt Sis. ,,Het is natuurlijk aandoenlijk, maar je kunt ook zeggen: stom”, meent Maarten.

Hoewel aandoenlijk verwondert de kunsthistorica zich over het formaat van de hond. ,,Waarom moet die hond zo groot, jongens?” Maarten probeert iets met ‘vervreemding’. ,,De bedoeling van de hond is: je moet je welkom voelen in Assen. Dat je denkt: daar is een leuke hond.” Vincent: ,,Ik zou me het lazarus schrikken, meteen weer terug!”

Mannes is kapot en al een paar maanden bij de reparateur. Hij wordt in juni terug op z’n plek verwacht. Behalve Assen en de woonwijk Assen-Zuid bezoeken de Van Rossems een hunebed en Veenhuizen. Dat roept de vraag op: heeft Assen niet genoeg te bieden om een aflevering te vullen? De Van Rossems gaan daar niet op in.

Vincents conclusie: ,,Assen is precies wat ik dacht. Een hele rustige provinciestad. Ik zou toch willen suggereren aan iedereen die denkt, waar zal ik toch eens gaan wonen in Nederland? Overweeg serieus om in Assen te gaan wonen. Ik zou zelf in Assen-Zuid gaan wonen.” Sis: ,,Het is fris. Je kan heel prettig ademhalen hier.” Maarten schiet in de lach. ,,Onze heikneuters”, bromt hij.

loading

Voor wie de uitzending nog niet heeft gezien: dat kan hier . Dit was de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Hier zijn de Van Rossems. De komende tijd brengen de Van Rossems ook een bezoek aan Schiedam, Apeldoorn, Kampen, Nijmegen en Maarten van Rossems thuisstad Utrecht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe