Hennie van der Most gooit het roer om in Speelstad Oranje: het gehele park wordt opgeknapt en daarna gaan de vakantiehuisjes in de verkoop.

Verschillende plannen voor het recreatiepark, dat al vijf jaar leegstaat, passeerden de revue. Uiteindelijk wilde ondernemer Van der Most het ‘pipodorp’ en het park geschikt maken voor permanente bewoning. Het moest een woonparadijs voor ouderen worden. Na overleg met burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe en de gemeenteraad zette hij een streep door het woningplan.

‘Lastig en langdurig traject’

,,De conclusie was dat het een te moeilijk verhaal werd. Het zou betekenen dat in een dorp met 50 huizen er ineens ruim 250 woningen bij komen. Dat was te veel en het zou de woningbouw elders in de gemeente tegenhouden. Het zou een heel lastig en langdurig traject worden’’, zegt Van der Most.

Hij heeft een brief verspreid in het dorp, waarin hij meedeelt dat het woningplan geen haalbare kaart is. Vanwege de reuring, die ontstond over de komst van een grote woonwijk, meldden zich meerdere partijen die brood zagen in Speelstad Oranje, zo schrijft Van de Most. Met één van die partijen is hij in gesprek gegaan en daar is het opknap- en verkoopplan uit voortgekomen.

Verkoop aan investeerders en particulieren

Van der Most: ,,We gaan Speelstad Oranje en de vakantiehuizen helemaal opknappen en maken er weer een fantastisch recreatiepark van. De vakantiewoningen worden, nadat ze zijn opgeknapt, verkocht aan investeerders en particulieren. Door de huisjes te verhuren aan vakantiegasten kan er een goed rendement worden behaald.’’

In 2014 kreeg het ‘pipodorp’ een tijdelijke woonbestemming voor de opvang van aanvankelijk 1400 asielzoekers. Dit aantal zorgde voor veel commotie en protest in het kleine dorp en werd teruggebracht naar 700 vluchtelingen. Sinds het vertrek van de tijdelijke bewoners staat het park leeg.

‘Eerst moet pretpark in Rotterdam klaar zijn’

Eerder kwam de ondernemer ook al met een plan om Speelstad Oranje te revitaliseren. Eind 2019 liet Van der Most doorschemeren ervoor open te staan opnieuw vluchtelingen op te vangen in Oranje. Vervolgens kwam hij met het woonplan. Nu wil hij de boel opknappen, het recreatiepark in ere herstellen en de huisjes verkopen.

De gemeente bevestigt dat er vorig jaar gesprekken zijn geweest met B en W en de gemeenteraad. ,,Het heeft niet alleen met aantallen te maken. Om daar woningen te realiseren, moet je met een goed onderbouwd plan komen. Alleen de stelling dat er ‘een grote behoefte is’ volstaat niet. Uiteindelijk is het niet zo ver gekomen. Over de nieuwe plannen zijn wij niet ingelicht. Hoeft ook niet, want zolang het binnen het bestemmingsplan past, hoeven wij niet te worden geïnformeerd. En hebben wij er ook geen mening over’’, aldus de woordvoerster van Midden-Drenthe.

Wanneer hij begint met de grootscheepse opknapbeurt, kan hij nog niet zeggen. ,,Eerst moet het pretpark in Rotterdam klaar. Dat wordt een attractiepark op palen in de stad met parkeergelegenheid eronder. Ik richt mij eerst op dit project van 30 miljoen euro en hoop dat ik de bouw dit jaar kan afronden. Daarna ga ik in Oranje aan de slag. Tot die tijd moet ik nog veel nadenken.’’

Toen de recreatie- en later woonplannen van Van der Most naar buiten kwamen, reageerde het dorp sceptisch: eerst zien dan geloven. De ondernemer wil, zodra corona het toelaat, een bijeenkomst met het dorp houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe