Rechtbank in Assen.

Van stalking verdachte psychiater (66) uit Eelde kan relatiebreuk niet verkroppen: 'Ik wilde stiekem door haar raam kijken om te zien of ik haar nieuwe vriend kende'

Rechtbank in Assen.

,,Ik reed terug naar huis en zag de auto van die meneer voor het eerst bij haar op de oprit staan. Dat was een confronterend moment voor mij’’, verklaarde een 66-jarige verdachte donderdag voor de rechtbank in Assen. De man uit Eelde wordt verdacht van stalking van zijn ex-vriendin en het steken met een priem van haar nieuwe geliefde in Paterswolde.

Het vrouwelijke slachtoffer en de verdachte leerden elkaar twaalf jaar geleden kennen. Hij was de psychiater van haar zoon. Volgens haar was al lange tijd geen sprake meer van een echte relatie. In mei 2019 vertelde de vrouw dat zij hem niet meer wilde zien.

29 juli 2019, de avond waarop hij de auto van haar nieuwe liefde bij haar huis zag staan, besloot de man om naar de woning toe te gaan. ,,Ik zou even stiekem door het raam gaan kijken om te zien wie het was, of ik hem kende. Achteraf was dat allemaal niet zo relevant. In de fase waarin ik toen verkeerde was heel belangrijk om te weten voor wie zij mij had verlaten. Toen ben ik op mijn fiets gestapt en heb een priem bij me gestoken om misschien een band van haar auto lek te steken.”

‘Kon niet helder denken’

De verdachte noemt dat nu stom en buitengewoon kinderachtig. ,,Ik had een gevoel van verraad en bedrog. Het kwam vooral door mijn mentale toestand. Ik was depressief en kon niet helder denken. Ik voelde me beschaamd toen zij mij betrapten als een soort gluurder voor haar huis.”

De nieuwe vriend van de vrouw heeft verklaard dat de verdachte vervolgens buiten heeft geroepen: ‘Je gaat eraan’. ,,Dat herinner ik mij niet. Het ging heel snel allemaal. Ik denk dat ik hem heb beetgepakt. Ik was volledig overvallen door de situatie. Ik heb hem niet met de priem gestoken. Ik heb er wel mee gezwaaid.” Het slachtoffer had een verwonding in zijn onderarm. De vrouw probeerde de verdachte de priem afhandig te maken. Daarbij zou de man haar een harde duw hebben gegeven, waardoor zij ten val kwam.

Excuses aanbieden

,,Ik snap dat het heel ellendig voor hen is geweest en dat ze angstig waren”, zei de verdachte. ,,Daarvoor wil ik mijn excuses aanbieden. Zij hoeven niet meer bang te zijn dat ik nog een keer voor de deur kom te staan.” De verdachte erkende dat hij de vrouw tussen 29 mei en 23 juli veel mails en appjes heeft gestuurd. Volgens hem waren het er veel minder dan zij heeft verklaard. Hij zou ook geregeld in de buurt van haar huis hebben gestaan. ,,Na de relatiebreuk wilde ze mij niet meer zien. Ik had allerlei vragen over waarom het zo gelopen is.”

In haar slachtofferverklaring staat dat zij nog altijd de angst heeft dat er iemand voor de deur staat die haar iets aan kan doen. ,,Hij heeft doelbewust gehandeld. Anders zou hij niet zulke gemene en dreigende mails sturen. Ik heb geen er enkel vertrouwen in dat hij ons niet meer lastig gaat vallen.” De officier van justitie stelt dat de verdachte niet de bedoeling had de man met een priem te steken. Hij acht wel bewezen dat de inwoner van Eelde zijn ex en haar nieuwe liefde heeft mishandeld.

Werkstraf van 200 uur geëist

,,Er is ook geen enkele twijfel dat er sprake was van stalking van de vrouw. De feiten zijn fors, met enorme gevoelens van onveiligheid tot gevolg.” De officier vindt dat een contact- en locatieverbod moet worden opgelegd. Tegen de man is een werkstraf van 200 uur geëist. Hij moet van de officier de vrouw ruim 4600 euro schadevergoeding betalen en het mannelijke slachtoffer ruim 1700 euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu