Vanboeijen weer naar rechter voor ontslag

Gehandicapteninstelling Vanboeijen stapt opnieuw naar de rechter om de regiomanagers Karin van der Vries en Karin Verkerk te kunnen ontslaan.

Gehandicapteninstelling Vanboeijen stapt opnieuw naar de rechter om de regiomanagers Karin van der Vries en Karin Verkerk te kunnen ontslaan.

Dit heeft de top van de instelling maandag bevestigd. In juni maakte de rechter een eerder ontslag van Van der Vries ongedaan. Er waren te weinig gronden om te stellen dat de verhoudingen zodanig waren verstoord dat de arbeidsovereenkomst ontbonden moest worden, oordeelde de rechtbank.

‘Scherpe momenten'

Destijds was bestuurder Gertjan Veening verantwoordelijk bestuurder. Hij maakte samen met Van der Vries en Verkerk deel uit van het vierhoofdige managementteam. Tientallen personeelsleden woonden de rechtszaak bij, de meesten staken Van der Vries een hart onder de riem.

Van der Vries werkt sinds 2003 bij Vanboeijen. Tijdens de rechtszaak verklaarde ze zelf wel ruimte te zien voor verdere samenwerking met de toenmalige directeur. Ze ontkende niet dat er ‘scherpe momenten' zijn geweest met hem, maar stelde dat er in de kern overeenstemming is over het te voeren beleid.

Dwars

Veening liet echter weten dat Van der Vries vaak dwars heeft gelegen bij zijn beleid om een nieuwe structuur door te voeren.

Hij verloor de rechtszaak en moest in oktober zelf opstappen. Veening had ‘onvoldoende aansluiting binnen de organisatie om zijn taak als bestuurder goed te kunnen uitvoeren', lichtte de raad van toezicht toe.

Dick van Goor is Veening opgevolgd als interimbestuurder. Hij is een nieuwe ontslagprocedure bij de kantonrechter gestart tegen Van der Vries en Verkerk. Over de redenen wil hij geen toelichting geven. ,,De zaak is nu onder de rechter'', zegt zijn woordvoerster.

Ontslagen

,,De medewerkers zijn vorige week geïnformeerd, we hebben voor mevrouw Van der Vries en mevrouw Verkerk twee interim- managers aangesteld'', vervolgt de Vanboeijen-woordvoerster. ,,En we hebben een brief gestuurd naar de familie van de cliënten.'' Van onrust onder de medewerkers is volgens haar geen sprake.

Bij Vanboeijen werken circa 1600 mensen. De instelling biedt zorg aan 700 uitwonende en enkele honderden thuiswonende kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking.

Dit gebeurt op locaties in Assen, Anderen, Broekhuizen, Grolloo, Havelte, Hoogeveen, Meppel, Roden en Steenwijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe