Vasten tijdens de eindexamens? Geen enkel probleem, vond Ghassan uit Coevorden

De Ramadan viel dit jaar samen met de eindexamens. Ghassan Bakry (17) uit Coevorden combineerde zijn vwo-eindexamens met de vastenmaand.

Hoi Ghassan! Hoe zijn je eindexamens gegaan?

,,Het ging best goed. Scheikunde vond ik lastig, daar ben ik niet zo goed in. Ik denk niet dat het spannend wordt. Vooraf stond ik er goed voor en ik heb de examens online nagekeken. Als ik het goed heb berekend dan ben ik wel geslaagd.”

Wat dacht je toen je hoorde dat de Ramadan en de examens samenvielen?

,,Ik heb me wel afgevraagd of het niet te moeilijk zou worden. Je hoort toch verhalen over sufheid en concentratieproblemen. Maar al vanaf mijn dertiende vast ik de hele maand tijdens de Ramadan. Het heeft altijd weinig effect op mij gehad, waarom zou dat nu wel zo zijn?

Er zijn leerlingen die het vasten later inhalen. Dat was geen optie voor jou?

,,Nee, ik heb de regels er op nagelezen. Alleen voor ouderen, kinderen en zieken gelden er speciale regels. De Ramadan is voor mij een belangrijke maand. Ik leer veel over discipline en zelfbeheersing. Daarnaast vind ik het belangrijk om mee te doen met alle moslims over de hele wereld.

Hoe heb je de Ramadan met je examens gecombineerd?

,,Mijn examens waren allemaal om half twee ‘s middags. Wanneer ik klaar was ging ik rusten tot zes uur. Daarna tot elf uur leren. In de ochtend las ik tussen half acht en twaalf uur alles nog een keer door. Dat ging eigenlijk prima. Ik denk niet dat ik het achteraf anders had gedaan. Ja, misschien had ik iets beter kunnen leren voor Scheikunde, ha ha!”

Dat klinkt als een behoorlijk strak schema!

,,Dat was het ook. Oké, één ding heb ik misschien wel anders gedaan: ik heb tijdens de examens niet gewerkt of afgesproken met vrienden. De afgelopen weken was ik thuis. Rusten of leren.”

Hoe gingen de mensen om jou heen ermee om?

,,Mijn vrienden vonden het wel bijzonder. ‘Ga je dit écht doen?’ vroegen ze. Ook mijn ouders vroegen eerst: ‘Kun je het niet beter uitstellen?’ Iedereen had uiteindelijk respect voor mijn keuze. Op school werd ik gelukkig niet anders behandeld.”

Je gaat dus slagen, zeg je zelf. Wat ga je straks doen?

,,Ik neem een tussenjaar. Ik ben helaas niet door de selecties van de studies Geneeskunde en Tandheelkunde gekomen. Volgend jaar probeer ik het gewoon weer. Ik de tussentijd ga ik een jaartje werken. Mijn doel is om ooit chirurg te worden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.