Vastgoedbazen: FOC in Assen? Dan investeren wij niets meer

Vastgoedeigenaren investeren niet in de binnenstad van Assen zo lang een outletcentrum in de lucht hangt. Daarmee leggen ze een bom onder de binnenstadsvisie, waarvoor ook drie miljoen van de markt nodig is.

Wethouder Anry Kleine Deters (D66) presenteerde vorige week een plan waarin het centrum van Assen een metamorfose ondergaat. Het Koopmansplein moet het kloppend hart worden, waarbij winkelcentrum ‘t Forum plat gaat en het kernwinkelgebied zich concentreert in looproutes rondom het plein.

Gemeente, provincie en externe partijen zoals de vastgoedeigenaren zouden ieder drie miljoen investeren. Dat laatste gaat op deze manier niet door, zegt de Vereniging Vastgoed Assen Centrum (VVAC) in een memo aan de gemeenteraad.

‘Alleen als het FOC er niet komt’

De VVAC: ,,Wij kunnen alleen investeren mits er geen 70 nieuwe winkelpanden aan de snelweg gerealiseerd worden. Die voor ons zeer belangrijke voorwaarde wordt niet in het plan vermeld.’’ Hiermee legt de VVAC een bom onder de binnenstadvisie. De vastgoedclub is al jaren fel tegen de komst van een outletcentrum.

De binnenstadsvisie is in samenspraak met de vastgoedeigenaren gemaakt. Wethouder Kleine Deters zei vorige week nog dat ze ,,geen tegenstand’’, verwachtte bij de besluitvorming over het plan.

‘Koopmansplein blijft zoals het is’

Van een metamorfose van het Koopmansplein is geen sprake zo lang het outletcentrum in de lucht hangt, zegt de VVAC. ,,Concreet betekent dit dat de situatie rond het Koopmansplein voor wat betreft het vastgoed dan helaas grosso modo zal blijven zoals het is.’’

Daarmee heeft de wethouder een groot probleem, er kan alleen aanspraak gemaakt worden op het provinciale binnenstadsfonds als ook de markt een derde van de investeringen doet.

Wel grote investeringen als FOC wordt afgeblazen

Mocht het FOC bij de provincie worden afgeschoten, dan is er volgens de VVAC juist een veel grotere investering mogelijk vanuit de vastgoedeigenaren. ,,De partners begroten een mogelijk investeringsniveau van 45 tot 50 miljoen, met circa 200 nieuwe banen (structureel) ten opzichte van de huidige situatie.’’

Donderdag wordt het plan voor de binnenstadsmetamorfose besproken in de gemeenteraad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.