Assen presenteert begin volgend jaar de vernieuwde binnenstadsvisie. De hoop is dat vastgoedeigenaren met dit document in de hand meer investeringen gaan doen.

Caspar Wortmann, voorzitter van de Vereniging Vastgoedeigenaren Assen Centrum, wordt er vaak op gewezen: in de tijd dat de komst van een outletcentrum bij het TT Circuit boven de markt hing, wilden vastgoedeigenaren niet investeren in de binnenstad en was de komst van nieuwe winkels uitgesloten. Nu, twee jaar later, blijven aankondigingen van nieuwe, grote spelers nog altijd uit.

Zo staat het oude V&D-gebouw aan het Koopmansplein er nog steeds even verlaten bij als toen. Wanneer gaan de vastgoedeigenaren de beloofde investeringen doen, nu het outletcentrum bij het TT Circuit van de baan is?

Mantra

„Voor sommige partijen is die vraag een zichzelf in stand houdend mantra geworden”, vindt hij. „Maar het is onjuist om te zeggen dat vastgoedeigenaren de afgelopen twee jaar geen geld in de binnenstad hebben gestoken. Kijk alleen al naar ‘t Forum, daar zijn ze nu volop aan de slag om woningen te bouwen. Ik heb samen met de binnenstadsregisseur en de de gemeentelijke programmamanager een lijstje opgesteld met alle investeringen sinds 2018. Dan kom je alleen al onder het kopje commerciële investeringen, dus relocaties, verbeteringen en vestigingen uit op meer dan tien miljoen euro, in totaal voor dertig panden. Voor investeringen in het veranderen van winkelruimte naar woningen kom ik op eenzelfde bedrag.”

Op dit moment zijn gesprekken gaande tussen de gemeente Assen en onder meer de vastgoedondernemers en winkeliers over de definitieve binnenstadsvisie. In deze visie staat onder meer dat de binnenstad compacter moet en dat winkels die buiten het compacte winkelgebied vallen, dienen te verhuizen naar leegstaande panden in het publiekshart. De vastgoedeigenaren zijn over het algemeen blij met het nieuwe plan, zegt Wortmann.

„Vooral omdat in deze visie, ten opzichte van die van een paar jaar geleden, de binnenstad veel beter is ingedeeld door het opstellen van gebiedsprofielen. In die profielen staat heel duidelijk welke straten voor welk doeleinde ingericht moeten worden en welke sfeer en functie bij dit gebied past. Dat geeft meer zekerheid aan ondernemers én zal ervoor zorgen dat de binnenstad meer één geheel is. Dat geheel, dat overzicht, de logische overgangen - dat miste een beetje in de vorige visie.”

Receptenboek

De vastgoedvereniging heeft de gemeente gevraagd een soort receptenboek aan de visie toe te voegen, met keuzemogelijkheden en handreikingen. „Zorg dat je als gemeente de mogelijkheden om bijvoorbeeld je gevel te vernieuwen of een diepe winkelruimte te transformeren zo concreet mogelijk weergeeft. Dan weet je als ondernemer, als ik uit deze opties kies, krijg ik snel groen licht en kan ik aan de slag. Je krijgt eenheid in de stadsvernieuwing en alles wordt helderder en meer voorspelbaar. Dan verlaag je de drempel om te investeren en stimuleer je elkaar. Zeker als deze visie goed onderbouwd is en niet na twee jaar weer wordt aangepast. Die zekerheid is keihard nodig.”

Zorgt zoiets dan wel voor zichtbare binnenstadsvernieuwing, met een aantrekkelijk publiekshart en de komst van nieuwe winkelketens? „Ik ben voorzichtig met roepen dat er veel nieuwe winkels naar Assen gaan komen. Als je de analyse achter de visie goed leest, zie je dat de positie van Assen als regionaal centrum aan het veranderen is, mede door veranderend koopgedrag. We moeten zuinig zijn op wat we hebben in Assen en ons niet alleen op retail blindstaren. We moeten steeds zoeken naar de juiste mix, die een dagje ‘naar de stad’ aantrekkelijk maakt.”

‘Een heldere visie zal de boel op z’n plek zetten’

Een binnenstad herschik je niet zomaar even en volgens Wortmann zullen er heus wat jaren overheen gaan, maar hij is ervan overtuigd dat kleine en grote investeringen gaan volgen door de nieuwe visie. „En ja, ook het V&D-pand aan het Koopmansplein zal een invulling gaan krijgen. Maar niet meer als één pand van 8.000 vierkante meter. Een heldere visie zal de boel op z’n plek zetten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe