Netwerkbedrijf Rendo in Meppel is er vorig jaar in geslaagd een bedrag van 1,7 miljoen euro terug te krijgen van de voor fraude veroordeelde voormalige directieleden.

Dit blijkt uit het jaarverslag over 2020 van het netwerkbedrijf voor Zuid-Drenthe en Noordwest-Overijssel. Mede door deze meevaller steeg het resultaat vorig jaar naar een bedrag van 9,5 miljoen euro.

,,Als bedrijf hebben we besloten alle mogelijke procedures tegen de voormalige directieleden te voeren en die doorlopen we ook van A tot Z. Dat is een kwestie van lange adem. In 2014 zijn we ermee begonnen. Met enige regelmaat boeken we een succes. Het bedrag van 1,7 miljoen euro, dat we vorig jaar konden terughalen, is het gevolg van een civiele procedure tegen de vroegere directieleden’’, zegt Eddy Veenstra, de huidige directeur van Rendo.

Onderzoek smeergeld bracht fraude aan het licht

De oud-directieleden benadeelden Rendo in totaal voor ongeveer 36 miljoen euro. Dit kwam in 2012 aan het licht in het onderzoek tegen de Groninger Richard W., de vroegere algemeen directeur, die bij de verkoop van het leveringsbedrijf van Rendo een miljoen euro smeergeld ontving van de toenmalige energiereus Electrabel.

Bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk ging Rendo, zo bleek uit het onderzoek, voor 36 miljoen euro het schip in. De toenmalige directie pompte kapitalen van het bedrijf in het project om een groot deel van het geld via een omweg in eigen zak te steken. Fraude, oordeelde de strafrechter. Algemeen directeur Richard W. kreeg vier jaar cel en zijn mede- directielid Stephan V. uit Meppel 2,5 jaar.

Voor de financiële afwikkeling van de fraudezaak stapte Rendo naar de civiele rechter en die stelde het netwerkbedrijf in het gelijk. De oud-directieleden werden aansprakelijk gesteld voor 20 miljoen euro.

In 2019 1,5 miljoen euro teruggehaald, vorig jaar 1,7 miljoen euro

In 2019 haalde Rendo een bedrag van anderhalf miljoen euro terug. Vorig jaar liep de teller op tot 1,7 miljoen euro. Daarmee is de kous nog niet af. ,,We zijn nog volop bezig met het voeren van procedures. We hopen dat volgend jaar alles achter de rug is. Dan is het ook tien jaar geleden dat de fraude aan het licht kwam’’, zegt Veenstra.

Behalve deze ‘meevaller’ waren er ook enkele tegenvallers. Zo moest er bijna 300.000 euro worden afgeboekt op MeppelEnergie. De gemeente Meppel en Rendo zijn gezamenlijk eigenaar van MeppelEnergie, dat de warmte distribueert voor ongeveer 400 woningen in de wijk Nieuwveense Landen in Meppel. Het is de afgelopen jaren gebleken dat het warmtenet moeilijk rendabel is te exploiteren. De gemeente en Rendo werken inmiddels aan een blijvende oplossing voor MeppelEnergie.

Van het resultaat van 9,5 miljoen euro wordt een bedrag van 7,5 miljoen euro uitgekeerd aan de negen Drentse en Overijsselse gemeenten, die aandeelhouder zijn van Rendo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe