Vechtstromen gaat kantoor Coevorden afstoten

Waterschap Vechtstromen gaat het kantoor in Coevorden op termijn sluiten. Dat blijkt uit de huisvestingsdiscussie die binnen het waterschap wordt gevoerd.

Vechtstromen is in 2014 ontstaan uit een fusie van de waterschappen Regge en Dinkel (Overijssel) en Velt en Vecht (Zuidoost-Drenthe en Overijssel). Bij die fusie is van meet af aan naar de toekomstige huisvesting gekeken. Het nieuwe schap telt nu twee hoofdkantoren - in Almelo en in Coevorden - en heeft verder 24 waterzuiveringen in het gebied en verschillende werkplaatsen, onder meer in Hardenberg, Sleen en Vriezenveen.

Herkomst en mobiliteit

Na allerhande onderzoeken ligt er volgens watergraaf Stefan Kuks een duidelijke richting van denken op tafel. Die gaat er van uit dat medewerkers van Vechtstromen zoveel mogelijk aan de slag gaan in het gebied waar hun werk ligt. ,,Je ziet bij veel overheden dat ze na een fusie kiezen voor nieuwbouw. Wij kiezen ervoor om onze medewerkers zo te faciliteren dat ze daar kunnen werken waar het werk ligt. Wij investeren liever niet in gebouwen.’’ Die nieuwe werkwijze geldt niet alleen voor personeel dat nu al op locatie werkt, maar ook voor mensen die nog op kantoor- en beleidsfuncties zitten. Vechtstromen wil ook dat zij dichter bij het werkgebied werken en daardoor ook beter benaderbaar worden.

Als bestuurszetel kiest het schap voor het kantoor in Almelo, waar het ook statutair is gevestigd. Volgens Kuks een logische keuze, zeker ook wanneer wordt gekeken naar de herkomst van het personeel. ,,Regge en Dinkel leverde bij de fusie ongeveer tweederde van het personeel en Velt en Vecht eenderde. Als je naar de herkomst en mobiliteit van onze medewerkers kijkt, dan zou een locatie zo’n 10 kilometer ten westen van Almelo de centrale plek zijn. Om die reden kiezen we voor Almelo.’’

Digitalisering

Daar komt nog bij dat het bestaande hoofdkantoor daar eenvoudiger geschikt gemaakt kan worden voor flexibel werken dan het kantoor in Coevorden. ,,We kunnen daar bijvoorbeeld vrij eenvoudig tussenmuren verwijderen om kantoortuinen te creëren.’’

Voor de 79 medewerkers met de standplaats Coevorden zoekt het waterschap een passende werkplek in het gebied. Dat geldt ook voor een groot deel van het personeel in Almelo. Dat kan ook een werkplek zijn bij partners van het waterschap, zoals in het geval van Zuidoost-Drenthe de gemeenten Coevorden of Emmen. ,,Maar we hebben ook kantoorruimte bij onze zuiveringsinstallaties. Het is in elk geval onze taak ervoor te zorgen dat de mensen goed worden gefaciliteerd om op locatie hun werk te doen. Dan heb je het dus ook over digitalisering’’, stelt Kuks.

Alberts en Van Huut

De watergraaf ziet als bijkomend voordeel van de operatie dat het waterschap veel zichtbaarder wordt in het werkgebied. ,,Onze medewerkers zitten straks diep in hun gebied en kunnen daar veel eerder signalen uit de omgeving oppikken.’’

Het waterschapshuis in Coevorden is ontworpen door de architecten Alberts en Van Huut, bekend om hun organische bouwstijl en tevens ontwerpers van het befaamde Gasuniegebouw in Groningen. Het opende in 2000 de deuren. Wanneer het pand de deuren sluit, is nog onbekend. Dat hangt onder meer af van het moment waarop de medewerkers in de buurt aan de slag kunnen. Wat er daarna met het pand - gaat gebeuren, is ook nog onduidelijk. Volgens Kuks ligt het voor de hand dat het gebouw in de verkoop gaat.

Het personeel is vanmorgen ingelicht. Eind november buigt het algemeen bestuur van het waterschap zich over het voorstel.

Werknemers en werkplekken

Waterschap Vechtstromen telt 460 medewerkers. Daarvan hebben 200 de standplaats Almelo en 79 de standplaats Coevorden. De overigen 181 werknemers zitten verspreid over kleinere kantoren als Hardenberg, Sleen en Vriezenveen. De gemiddelde bezetting van het aantal beschikbare werkplekken in beide hoofdkantoren bedraagt 41,9 procent. Het waterschap heeft op dit moment gemiddeld 2,1 werkplekken per medewerker, een getal dat landelijk op 0,7 ligt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.