Veel bewaking bij drugszaak in rechtbank Assen

Niets werd dinsdag in de rechtbank in Assen aan het toeval overgelaten tijdens een zitting rondom een criminele groep die wordt verdacht van grootschalige drugshandel vanuit Meppel.

Tijdens de tweede zogenoemde regiezitting werden de vier aanwezige verdachten geflankeerd door zo’n 25 politieagenten.

Angst voor represailles

Zowel agenten in uniform als een grote groep politiemensen in burger zat in de zaal om de veiligheid te bewaken van verdachte Ivo J. (27) uit Meppel. Nadat hij in september werd aangehouden, legde de man in 38 gedetailleerde verklaringen aan de politie uit wat de rol van de andere zes hoofdverdachten was, waar hun wapens – waaronder uzi’s en een kalasjnikov - verstopt lagen en hoe de drugslijnen liepen. Ook gaf hij inzicht in de administratie van klanten, die hij beheerde.

De andere verdachten nemen hem dat niet in dank af en sindsdien wordt gevreesd voor represailles. Omdat tijdens de zitting van dinsdag ook de Meppelers 33-jarige Saied H. en de 32-jarige Kamal H., die worden gezien als de leiders, aanwezig waren, puilde de zaal uit van de agenten. Ook werd J. met een extra beveiligde auto vanuit de gevangenis naar de rechtbank gebracht.

Drugstransporten

De bende werd vorig jaar september opgerold nadat de politie veel informatie via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg en er overlast werd gemeld in de wijk Koedijkslanden in Meppel, waarvandaan de mannen opereerden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de bende in 2014 22 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika via België naar Nederland gehaald en vorig jaar 66 kilo. Daarna bereidde de groep een transport van 400 kilo coke voor. Voor het zover was, werden de verdachten opgepakt, na een schietincident in de woning van Saied H.

Volgens het OM verhandelde de bende de cocaïne, maar ook speed, naar Duitsland en Zweden. Tijdens een eerdere regiezitting bepaalde de rechtbank al dat de advocaten van de bendeleden zo’n dertig getuigen mogen horen, onder wie betrokkenen in Zweden.

Informant

Advocaat Louis de Leon van hoofdverdachte H. vroeg dinsdag om nog drie getuigen: hij wil de broer en vader van Ivo J. horen, maar ook de chef van het TCI. Volgens de Leon heeft het er alle schijn van dat J. geen ‘gewone’ verdachte is, maar lange tijd als informant voor de politie werkte. ,,In tegenstelling tot de namen van de andere verdachten, komt zijn naam in geen van de TCI-verslagen voor, terwijl hij de rechterhand van H. zou zijn geweest. Dat is raar.”

Het is volgens de raadsman van belang duidelijkheid te krijgen, omdat het OM nooit toestemming heeft gegeven voor het gebruik van een informant. Als blijkt dat de politie wel een informant heeft ingezet, is dit volgens De Leon onrechtmatig gebeurd en kan dat leiden tot uitsluiting van bewijs.

'Complottheorieën'

Officier van Justitie Henk Mous beschuldigde de Leon van ‘complottheorieën’. Ook volgens advocaat Evert Kuiters van J. is het onzin. ,,Mijn cliënt heeft na zijn aanhouding heel veel verklaard, gewoon omdat hij schoon schip wil maken. Hij wil een streep eronder zetten.”

Alle vier de advocaten vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten, omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak pas volgend jaar wordt verwacht vanwege de vele getuigen die nog gehoord moeten worden.

Vrijlating

Officier Mous stelde de rechtbank voor J. en een 42-jarige man uit Dronten vrij te laten. Hij wil dat H. en A. worden onderzocht door de reclassering, zodat zij over drie maanden, na een volgende regiezitting, onder strenge voorwaarden en met een enkelband, vrijgelaten kunnen worden.

De rechtbank doet vrijdag uitspraak. Vanwege de omvang van de zaak zou het bijzonder zijn als de verdachten, die straffen van maximaal 12 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hebben hangen, op vrije voeten komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.