Veel dieren zonder water of schaduw (maar niet bij CH De Wolden)

Bij 144 (red een dier) komen veel meldingen binnen over dieren, die het in de hitte zonder water en schaduw moeten doen.

,,Mensen bellen over paarden, koeien en schapen die de hele dag in de volle zon lopen. Over dieren die geen water hebben. Daar maken mensen zich druk om. Niet alleen op het platteland, zeker ook in de steden’’, zegt Dennis Janus, landelijk woordvoerder van de politie.

144 is meldpunt voor dierenleed

Het nummer 144 valt onder de politie en fungeert als meldpunt voor dierenleed. Van daaruit worden de meldingen uitgezet bij de dierenpolitie, Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID), dierenambulance en ingeval van bedrijfsmatig dierenleed bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

LID-woordvoerder Dik Nagtegaal wijst erop dat het strafbaar is dieren eten en drinken te onthouden. ,,En juist met dit weer is water cruciaal.’’ Eigenaren moeten de bakken vaker vullen, want door de hoge temperaturen drinken de dieren meer en verdampt het water in de drinkbak sneller.

‘Geen water is strafbaar, over schaduw is de wet vager’

,,Schaduw is een ander verhaal. Daar is de wet vager over. Wat is goede zorg? Bij deze aanhoudende droogte kun je daar van alles bij bedenken, maar het staat niet met zoveel woorden op papier. Het gebeurt dat mensen, die een schuilstal willen bouwen voor hun dieren, tegen de regelgeving van de gemeente aanlopen. Voor dierenwelzijn wordt geen uitzondering gemaakt. Gelukkig zien we ook dat mensen van doek en ander materiaal tijdelijke overkappingen maken, zodat de dieren in de schaduw kunnen staan’’, aldus Nagtegaal.

Bij een temperatuur van 27 graden en hoger treedt het hitteprotocol in werking. Dan controleert de NVWA vaker bij slachthuizen en andere verzamelplaatsen van vee. ,,We zien er ook op toe dat vee ‘s nachts en ‘s morgens wordt vervoerd om de hitte overdag te mijden’’, zegt Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

CH De Wolden: meer koude douches voor paarden

De organisatie van CH De Wolden in Veeningen (19-22 en 26-29 juli) is helemaal voorbereid op de hitte. Voor de toppaarden, die in vrachtwagens met airco worden aangevoerd, zijn extra waterpunten en koude douches op het terrein aangelegd. De veearts ziet de hele dag toe op het welzijn van de paarden. ,,In de stallen, ondergebracht in koele witte tenten, zijn de grooms druk in de weer met ventilatoren’’, weet woordvoerder Fred Lubbers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.