Veel grotere kans op boete bij seks rond Kibbelkoele

Mensen die seksuele handelingen plegen rond de Kibbelkoele lopen dankzij nieuwe maatregelen een veel grotere kans bekeurd te worden.

Harder optreden

Wethouder Joop Brink (PvdA) wil veel harder optreden tegen mensen die elkaar ontmoeten voor seks bij de recreatieplas, gelegen in het bos bij Noord-Sleen. Dat gebeurt niet alleen ’s avonds en ’s nachts, maar ook overdag. ,,Het moet afgelopen zijn. Iedereen mag zijn of haar eigen hobby uitoefenen, maar wees een ander niet tot last. We kregen meldingen van onder meer een verstoord kinderfeestje. Dat gaat echt te ver. Kinderen moeten hier bij de Kibbelkoele niet mee geconfronteerd worden’’, zegt Brink.

Mochten boswachters en buitengewoon opsporingsambtenaren tot voor kort geen bekeuringen uitdelen, dankzij een aanpassing in de algemene plaatselijke verordening (APV) kan dit nu wel. De politie heeft toegezegd vaker te controleren, zowel te paard als op de fiets. Ook worden de parkeerplaatsen rond de plas aangepakt, zodat er een beter toezicht mogelijk is. De gemeente roept bezoekers en omwonenden van de plas op 112 te bellen als ze seksuele handelingen constateren. Overigens is dit geen speciale maatregel, Coevorden wijst erop dat bij het constateren van een strafbaar feit altijd 112 gebeld mag worden.

Behalve extra toezicht en meer bevoegdheden om op te treden kan ook gebiedsontzegging toegepast worden om ongewenst gedrag tegen te gaan. Afgesproken is om in ieder geval tot eind dit jaar streng te handhaven.

‘Spuugzat’

De PvdA in Coevorden trok vorige maand aan de bel nadat er ineens veel meer klachten binnenkwamen over sekstoerisme. Raadslid Betty Hoogeveen: ,,Groepjes mannen met één vrouw bijvoorbeeld, waarbij ook gefilmd wordt. Seksspelletjes. Mensen die op de parkeerplaatsen langs de plas contact zoeken, die ook willekeurige voorbijgangers benaderen. Daarmee worden vooral jonge vrouwen vrouwen geconfronteerd. Boswachters zijn het spuugzat.’’

De plas staat al jaren bekend als seksontmoetingsplaats, zei burgemeester Bert Bouwmeester onlangs. Ook landelijke media doken massaal op ‘pornoplas’ Kibbelkoele. Met een beetje googelen zijn overigens tal van ontmoetingsplaatsen te vinden voor buitenseks, ook in Drenthe.

De gemeente heeft de afgelopen jaren al verschillende maatregelen genomen om sekscontacten bij de Kibbelkoele te ontmoedigen. Afgelegen gebieden zijn afgezet met zwerfkeien, er is eenrichtingsverkeer ingesteld en gemeente, politie en Staatsbosbeheer voeren vaker overleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.