Veel kinderen in Assen krijgen hulp van jeugdzorg

In Assen ontvangen meer kinderen hulp van jeugdzorg dan in omliggende gemeenten. Het cijfer ligt ook aanzienlijk boven vergelijkbare steden in Nederland.

Opvallend is tevens dat de kinderen vrij zware zorg ontvangen, aldus fractievoorzitter Bert Wienen (ChristenUnie) donderdagavond in de gemeenteraad. Hij wil weten wat de oorzaak hiervan is en kaartte de kwestie aan bij de evaluatie van de monitor van het sociale domein. Uit de cijfers over het jeugd- en jongerenwerk blijkt dat in Assen 14 procent van de kinderen ofwel 1 op de 7 een vorm van jeugdhulp krijgt.

Opvallend

In Drentse plattelandsgemeenten ligt dat percentage rond 8 procent, in Emmen, Hoogeveen en Meppel op 10 procent, zoals ook in andere met Assen vergelijkbare steden. ,,Het valt op,’’ zei Wienen. ,,Nu kun je denken: mooi dat die kinderen bij jeugdzorg in beeld zijn, maar je kunt het ook opmerkelijk vinden. Uitgangspunt was namelijk dat minder een beroep op de zorg zou worden gedaan.’’

Wienen pleitte voor een nader onderzoek en op basis daarvan een mogelijke bijstelling van het beleid. ,,Zodat we ook rond het landelijk gemiddelde uitkomen.’’ Als mogelijk oorzaak noemt Wienen ,,dat er veel aanbieders van zorg in Assen zijn. Of misschien verwijzen de scholen te snel door. Het kan ook zijn dat het aantal echtscheidingen in Assen hoger is dan elders, waardoor kinderen extra zorg nodig hebben.’’ VVD, D66, SP en GroenLinks ondersteunden het initiatief.

Tekort loopt op

De wens van de PvdA om meer te focussen op de bouw van betaalbare huurwoningen werd niet gehonoreerd. ,,Het tekort loopt op’’, zei Luc Rengers namens de PvdA tijdens de behandeling van de Woonvisie. De socialisten dienden samen met SP, OpAssen en Stadspartij Plop een motie in om een inhaalslag te maken. Wethouder Albert Smit (PvdA) zei de uitgesproken zorg te snappen, maar dat uit werd gegaan van verkeerde indicatoren, namelijk de wachttijd. Dat is geen betrouwbare graadmeter.’’

Motie haalt het niet

De motie haalde het niet. Een motie van D66, die mede namens SP en GroenLinks werd ingediend, om bij nieuwbouwprojecten energieneutraal te bouwen en bij renovatie nul-op-de-meter tot inzet te maken, haalde evenmin een meerderheid. ,,Uitvoeren van de motie betekent dat Assen qua nieuwbouw op slot wordt gegooid,’’ zei Smit. Hij haalde een nieuwbouwproject aan in Kloosterveste: ,,kosten 130.000 euro, 30.000 euro extra voor energieneutraal met een afschrijving in 30 jaar en 5 jaar garantie op de apparatuur’’. ,,Meer, beter, goedkoper en duurzamer is niet realiseerbaar,’’ reageerde Martin Rasker (VVD).

De Woonvisie werd unaniem aangenomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.