'Veel meer zonneakkers in Emmen'

Er moeten in Emmen veel meer gebieden geschikt worden gemaakt voor de komst van zonneparken dan nu het geval is.

Dat zei Henk Linnemann van Wakker Emmen in de raadscommissie. Die behandelde de structuurvisie voor zogenoemde zonneakkers in Emmen. De gemeente wil die inrichten op louter tuinbouwgebieden en industriegrond, maar volgens Wakker Emmen is dat bekrompen en lang niet ambitieus genoeg. ,,Waarom niet alle landbouwgebieden, waarom niet de zoeklocaties voor windmolens en waarom niet de lege terreinen in de woonwijk Delftlanden'', vroeg Linnemann zich af.

Volgens Wakker Emmen hebben zonnepanelen veel meer draagvlak onder de bevolking dan windmolens. ,,Al draagt het niet bij aan de vermindering van de uitstoot van CO2.'' Ook is Linnemann het niet eens met de ambtenaar die constateerde dat voor een windmolen van 3 MW een zonneakker van 11 hectare nodig is. Met ene eigen berekening komt Linnemann uit op minder dan de helft. De energiewoordvoerder van Wakker Emmen kondigde een motie in de raad aan.

Op dit moment is het in Emmen alleen mogelijk omzonnepanelen op daken te plaatsen. Voor terreinen moet een vergunning worden gevraagd of bestemmingsplannen gewijzigd. Inmiddels heeft zich een initiatiefnemer gemeld met een plan voor zo'n 20 hectare aan panelen op het Rundedal. De grootste kans op een volgend zonnepark is op industrieterreinen Tweeling-West en bij Oranjedorp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.