Veel sporthallen in Borger-Odoorn zijn toe aan nieuwbouw of flinke renovatie. Maar hoe de gemeente dat gaat betalen is nog een groot raadsel.

Vooral Borger snakt naar het flink opkalefateren van een hal voor gymonderwijs en binnensport. De huidige sporthal De Koel loopt al een tijdje tegen haar grenzen aan; het gebouw is oud en herbergt te veel scholen en sporters.

Tussen de vijf en tien miljoen euro

Eind dit jaar moet de politiek een klap geven op de toekomst van De Koel. De gemeenteraad besluit maandag om drie opties verder uit te spitten: renovatie, nieuwbouw op de huidige plek of een nieuwe sporthal verderop in Borger bij het nieuw te bouwen Esdal College.

Raadsleden kunnen niet met geld strooien. Een nieuwe sporthal kost al snel tussen de vijf en tien miljoen euro. Geen kleingeld in financieel zware tijden. Toch vindt wethouder Niek Wind (Gemeentebelangen) het belangrijk om nu door te zetten. Maar niet alles tegelijk is het credo. De sportzalen in Nieuw-Buinen, Exloo, Odoorn en Valthe zijn ook toe aan een opknapbeurt, maar moeten achter in de rij aansluiten.

Soms is nieuwbouw goedkoper

,,Wij kunnen als gemeente maar één groot project per jaar behappen. Zowel financieel als qua gemeentelijke inzet’’, stelt de wethouder. Hij spreekt over ‘creatieve financiering’ omdat het geld voor de plannen er nog niet is. ,,Dat hangt ook samen met hoe ze in Den Haag omgaan met geld voor gemeenten.’’

Het definitieve besluit over De Koel in Borger zal dicht op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zitten. Politieke partijen moeten bij de verkiezingsbeloften niet de rijkdom maar de schaarste verdelen. Allemaal willen ze het beste voor de binnensport, maar niemand heeft nog het gouden ei gevonden.

Hippe kantoortuinen

Twee partijen pogen een schot voor de boeg. De VVD ziet wel wat in nieuwbouw bij het Esdal college, met een kleinere gymzaal voor de scholen op de huidige plek. Op de lege plek van een gesloopte De Koel kunnen dan woningen komen. Dat brengt volgens de partij geld in het laatje.

Raadslid Ron Reinds van Gemeentebelangen lanceert een ander plan voor wat extra gemeentelijk kleingeld. ,,Jaren geleden zag ik bij een werkbezoek op de gemeentewerf allerlei afgeschreven sporttoestellen. Die dingen doen het heel goed in hippe kantoortuinen. Laten we ze verkopen.’’

Wethouder Wind moet zijn partijgenoot teleurstellen. Bij een recente gemeentelijke keuring werden slechts twee basketbalnetjes afgeschreven. Die komen niet op Marktplaats of bij een antiekboer. ,,Bovendien gaan onze oude bokken of andere toestellen naar een organisatie die ze opknapt en naar de derde wereld stuurt’’, zegt Wind.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe