Veemarkt krijgt blauwe zone

Het Veemarktterrein in Assen krijgt een zogenoemde ‘blauwe zone’. De pilot van de gemeente geldt alleen voor de 125 parkeerplaatsen bij de Jumbo.

Door de invoering van betaald parkeren bij de winkel op het Veemarkterrein lijdt de Jumbo grote omzetverliezen. Klanten konden altijd gratis parkeren bij de supermarkt, maar moeten sinds twee jaar betalen. ,,We zijn tegemoetgekomen aan de wensen van de Jumbo. Die hebben veel last van de maatregel’’, legt woordvoerder Martin de Bruin van de gemeente uit.

Klanten van de Jumbo kunnen straks met een parkeerschijf een uur lang gratis de auto kwijt op de 125 plekken voor de winkel. De andere parkeerplaatsen op het Veemarktterrein blijven betaald. Het is de eerste keer dat bezoekers met een parkeerschijf in Assen ergens terecht kunnen.

Afkoop

In een gezamenlijke zoektocht van de gemeente en de Jumbo naar alternatieven bleek dat een blauwe zone met ‘afkoop’ het enige alternatief voor het huidige betaald parkeren is. ,,We hadden als gemeente natuurlijk inkomsten op dat terrein. Die inkomsten worden nu gedeeltelijk vergoed door de supermarkt.”

De proef start in augustus en duurt tot februari 2018. Met het instellen van de blauwe zone is rekening gehouden met de plannen voor het Veemarktterrein, dat Veemarktplein gaat heten en een stuk opschuift. Het grootste deel van het huidige terrein wordt bebouwd. Zo komen er 69 koop- en huurwoningen en krijgt het plein een nieuwe ingang aan de Paul Krugerstraat.

Minder auto's

Op de nieuwe parkeerplaats is straks plek voor 250 auto’s. Nu zijn dat er nog 600. De presentatie van de plannen voor het Veemarktplein staat voor volgende week op de agenda van de Asser gemeenteraad.

Als het project niet op verzet stuit, kan er medio 2017 worden gestart met de uitvoering. De parkeerplaatsen die Jumbo nu voor de winkel heeft, blijven in de nieuwe plannen behouden voor de supermarkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.