Veemarktterrein in Assen wordt plein

Het Veemarktterrein wordt Veemarktplein en komt op een andere dan de huidige plek te liggen. Het plein schuift op richting Paul Krugerstraat.

Nieuwe woningen

Het grootste deel van het huidige terrein wordt bebouwd. Tussen ruwweg de Industrieweg, de Paul Krugerstraat en de Nijlandstraat (Jumbo) komen 69 koop- en huurwoningen in twee en drie lagen met kap. De huizen worden iets boven het maaiveld gebouwd om overlast van autoverlichting te voorkomen.

Het plan wordt ontwikkeld door Credo Intergrale Planontwikkeling uit Oosterbeek. Met Actium worden nog gesprekken gevoerd over de mogelijkheid dat ook de woningcorporatie in het project gaat participeren.

Het nieuwe Veemarktplein komt te liggen tussen het Japanse sushi-restaurant Yume, de Abel Tasmanflat en het verpleeghuis Anholt. De Paul Krugerstraat verdwijnt tussen de Kloekhorststraat en de Rolderstraat. Hier komt wel de nieuwe ingang naar het plein. Bij het plein worden niet alleen de Paul Krugerstraat maar ook het braakliggende terrein aan de rand betrokken.

Positieve geluiden

Op het huidige Veemarktterrein kunnen ruwweg 600 auto's parkeren. Het terrein stond altijd vol met blik, maar sinds 1 januari moet er worden betaald en staat de vlakte vooral leeg. Op het nieuwe parkeerplein kunnen in totaal 250 auto's een plek krijgen.

Toch garandeert wethouder Albert Smit (PvdA) dat de oppervlakte die gebruikt kan worden voor evenementen gelijk blijft. Dat was ook voorwaarde bij de ontwikkeling van de plannen. Voor de kermis met bijvoorbeeld de TT blijft voldoende ruimte beschikbaar. Het opschuiven van het plein richting centrum betekent direct dat er een betere verbinding komt met de binnenstad en het winkelcentrum Citadel.

De eerste schetsen zijn inmiddels met de direct aanwonenden doorgesproken. De reacties waren overwegend positief, aldus Smit. Het volledige college staat ook achter de plannen. De raad moet zich er nog over uitspreken, waarna een bestemmingsplanprocedure kan worden opgestart. Wanneer het project niet op verzet stuit kan medio 2017 met de uitvoering worden gestart, zegt Smit.

Jumbo

Supermarkt Jumbo kan in de nieuwe opzet niet meer via het Veemarktterrein worden bereikt. Er komt een in- en uitrit op de Industrieweg die in het kader van de uitvoering van de FlorijnAs wordt verdubbeld. De parkeerplaatsen die Jumbo nu heeft voor de winkel blijven behouden. ,,Er komt nog een rijtje bij, omdat er aan de zijkant van de winkel plaatsen verdwijnen.'' De markante Abel Tasmanflat op het plein wordt momenteel verbouwd. Er komen tachtig woningen in voor starters op de woningmarkt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.