Veenhuizen profiteert al van Unescobelofte

De werelderfgoedstatus is nog niet binnen, maar ook het zicht daarop komt voor Veenhuizen op een cruciaal moment.

Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld verwacht een welwillender houding bij het Rijk als het gaat om de toekomst van Veenhuizen, nu de Unesco heeft bepaald dat alle Kolonien van Weldadigheid, dus inclusief Veenhuizen, ‘erfgoedwaardig’ zijn.

Essentieel voor een gezonde toekomst van het Justitiedorp is behoud van gevangenissen, maar ook voor een collectief beheer van het onroerend goed dat nu nog in handen is van het Rijk. Rijksdomeinen wilde graag van het vastgoed in Veenhuizen af en het had weinig gescheeld of er waren panden in het dorp verkocht aan de meest biedende. Nu Veenhuizen door het Unesco-werelderfgoedcomité beschouwd wordt als potentieel werelderfgoed geeft dat ook voor het Rijk nu al een extra verantwoordelijk om het dorp een gezonde toekomst te geven. Tenslotte komt de nominatie voor de erfgoedstatus van de regering.

De gesprekken over het beheer van het vastgoed hebben een tijdje stil gelegen, maar volgens Smid wordt er binnenkort verder over gepraat. De gemeente wil het beheer van het vastgoed in Veenhuizen het liefst in een hand houden, omdat dat de beste garantie is dat ook de minder interessante panden goed worden onderhouden. „We zitten nu anders aan tafel dan vóór de beslissing van het Unesco-werelderfgoedcomité”, stelt Smid en voegt er direct aan toe: „En het krijgt ook een relatie met het voortbestaan van de gevangenissen. We zijn er nog niet, maar het helpt.”

Onlangs werd al wel bekend dat Justitie andere gevangenissen sluit dan die in Veenhuizen, maar zekerheid over de jeugdinrichting is er bijvoorbeeld nog niet. „De status van werelderfgoed heeft levend erfgoed nodig, dus gevangenissen. We zijn wat dat betreft een belangrijke stap verder met het besluit van het werelderfgoedcomité.” De burgemeester verwacht ook dat het zicht op de werelderfgoedstatus een uitdaging wordt voor de ondernemers in de voormalige kolonie van weldadigheid om er ‘nog iets mooiers’ van te maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.