Veenkoloniën geven tegenwind

Dorpen in de Veenkoloniën trekken samen op om de waardedaling van woningen door windmolens gecompenseerd te krijgen.

Of het nu gaat om bezwaar maken bij de Raad van State of om het krijgen van planschade, samen staan we sterker, aldus Egbert Huiting van Dorpsbelangen in Gasselternijveenschemond.

De initiatiefnemers maken zich zorgen over de waardedaling van de woningen in het gebied waar 45 windmolens zijn gepland. De gemeente Aa en Hunze verlaagde dit jaar de WOZ-waardes al. „Er is een woning waarvan de WOZ-waarde met maar liefst 80.000 euro omlaag ging”, zegt Huiting. „Als je zo’n huis wilt verkopen, heb je een probleem.”

Platform Storm onderzoekt ondertussen de mogelijkheid om compensatie te krijgen voor schaduwschade. „Dat is schade die ontstaat voordat de windturbines er staan”, zegt voorzitter Karl Voshaart. „Huizen brengen ook nu al minder op.”

Ook in Groningen zoeken inwoners elkaar op. Dorpsraad Zuidbroek hield woensdagavond een bijeenkomst over het indienen van zienswijzen. „Het is belangrijk dat burgers goed weten wat er speelt”, zegt Bernard Stikfort van de dorpsraad. „Wie nu bezwaar maakt, staat straks bijvoorbeeld sterker bij het eisen van planschade. Dat weet niet iedereen.”

Door deze burgerinitiatieven komt er hopelijk een betere compensatieregeling, zegt Henk Santes, PvdA-raadslid in Aa en Hunze. „Bij planschade moet je je niet veel voorstellen. Als je al iets krijgt, is de kans groot dat het een fooi is.”

Huiting: „We gaan nu eerst met de dorpsbewoners overleggen. We moeten voorkomen dat mensen slecht geïnformeerd zijn.”

Dat is nu nog wel het geval, aldus Huiting. „Al die verhalen die rondgaan op verjaardagspartijtjes. Dan staat er weer ergens iemand met wat bier op te leuteren.” Zo ontstaan spanningen, zegt Huiting. „Het is echt niet leuk meer in deze regio.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.