Veenstra en Martijje winnen Streektaalprijs

De elfde editie van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs is gewonnen door de Drentse zangeres Martijje en de Stellingwerver schrijver Johan Veenstra.

Juryvoorzitter Eric van Oosterhout reikte gisteren in Theater de Winsinghhof in Roden de prijzen uit. Veenstra won de categorie Literatuur met zijn roman Een vrouw van Ivoor, Martijje kreeg in de categorie Muziek de prijs voor haar cd Evenwicht.

Zwart op wit

De 37-jarige zangeres was al vaker genomineerd en was er zeer verguld mee dat het nu ook een keertje was gelukt. Ze was geraakt door het juryrapport dat precies wist weer te geven waarvoor zij en haar muzikanten staan. ,,Ik krijg wel vaker het compliment dat ik mooi kan zingen, maar nu staat ook eens zwart op wit dat bijvoorbeeld de opnamen goed verstaanbaar en helder zijn, dat de zang loepzuiver en de muziek opgewekt en optimistisch is.”

Volgens de jury heeft Martijje een fraai evenwicht gevonden tussen tekst en compositie. De Drentse zangeres moest het opnemen tegen louter Groningers: Hans van der Lijke, Arnold Veeman, Gert Sennema & Westkantstad en De Troebadoers.

Uniek in Nederland

Ook de 70-jarige Johan Veenstra was verrast: hij had de prijs ook al in 2009 gewonnen en had niet gerekend op een herhaling. Maar hij was er weer erg blij mee. ,,Het is toch een prijs die een groot gebied van de streektaal beslaat. Dat zegt wel wat. Belangrijk dat een krant dit doet; volgens mij is het Dagblad daarmee uniek in Nederland!” De jury was onder de indruk van de thematiek in het boek, met zaken als driehoeksverhoudingen, homoseksualiteit en verstikkende moederbinding en de openhartige aanpak hiervan door de auteur uit Nijeholtpade. ,,Een boek met een rijkdom aan Stellingwerver woorden, zinnen en uitdrukkingen waaruit het vakmanschap van de schrijver naar voren spat!”, prees de jury het winnende boek, dat connecties heeft met Afrika.

Veenstra had concurrentie van Gerard Nijenhuis, Klaas Koops, tiedschrift Roet (themanummer Kunstroet), Jan Siebo Uffen en Tieme Woldman. De uitreiking was het sluitstuk van een geanimeerde bijeenkomst met optredens van genomineerden en met als spreekstalmeester Erik Harteveld, die zich als vanouds op onnavolgbare wijze van deze taak kweet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.