Veilig Thuis Drenthe dringt wachtlijst terug

De wachtlijst van Veilig Thuis Drenthe is in een half jaar geslonken van 73 naar 10 zaken. Het meldpunt ligt op koers om van verscherpt toezicht af te komen.

‘We zijn er nog niet’

Op de wachtlijst staan gezinnen die aangemeld zijn vanwege vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. ,,De oudste melding is drie weken oud’’, zegt interim-manager Kim Speekhout van Veilig Thuis Drenthe. ,,Maar we zijn er nog niet. We willen de lijst terugdringen naar nul. Dat lukt nog niet.’’ Om de veiligheid van gezinnen te waarborgen heeft de organisatie een eigen protocol ontwikkeld. Speekhout: ,,Als een wachtlijst ontstaat en een gezin staat langer dan drie weken op de lijst, onderzoeken wat we kunnen doen en nemen we contact op.’’

Verscherpt toezicht

Eind mei werd Veilig Thuis Drenthe, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling en onderdeel van GGD Drenthe, onder verscherpt toezicht gesteld door de inspecties voor gezondheidszorg en jeugdzorg. De lijst met zaken die wachtten op onderzoek was te lang en niet compleet. Ook stonden nog oude meldingen in het systeem waar de directie niet van op de hoogte was. Veilig Thuis Drenthe kreeg een half jaar om aan 24 kwaliteitseisen te voldoen.

Veel zaken zijn al opgepakt, zegt Speekhout nu ruim de helft van dat half jaar is verstreken. ,,Het grootste deel van de verbeterpunten hebben we al doorgevoerd. Ook brengen we structuur aan in de organisatie. We moeten meer grip krijgen op wat er speelt’’, zegt Speekhout.

Zo wordt momenteel wekelijks overlegd over de stand van zaken, zodat er bijtijds bijgestuurd kan worden. Ook kreeg Drenthe een uitgebreidere piketdienst en heeft nu samen met Groningen en Friesland een poule met vertrouwensartsen, zodat die altijd bereikbaar zijn. Veilig Thuis Drenthe heeft ook een extern bureau ingeschakeld. ,,We moeten straks met de huidige formatie de zaak onder controle houden’’, zegt Speekhout. ,,We zijn bezig met berekeningen en een meerjaren begroting.’’

Eindtoets

Eind dit jaar volgt de eindtoets van de inspecties of Veilig Thuis Drenthe aan alle kwaliteitseisen voldoet. Is dat het geval, dan verdwijnt het verscherpt toezicht. Speekhout: ,,Dat komen we bij de volgende stap. Die gaat veel meer om kwaliteit en samenwerking met gemeenten en ketenpartners We zijn er nog niet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.