Veilig Thuis Drenthe schiet nog tekort

Veilig Thuis Drenthe schiet op veel onderdelen nog te kort. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg-Jeugd. Daarom is een verbeterplan opgesteld.

‘Te weinig budget’

Veilig Thuis Drenthe is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. De organisatie ontstond vorig jaar uit het Steunpunt Huiselijk Geweld en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en is onderdeel van GGD Drenthe. Bij de start van het nieuwe meldpunt zijn keuzes gemaakt op basis van het beschikbare budget.

,,We begonnen in januari en een maand later hoorden we al dat er te weinig budget was’’, zegt Jan Bos, wethouder van Emmen en portefeuillehouder. De Inspectie ontdekte in mei talloze tekortkomingen. Om die problemen structureel op te lossen is extra geld nodig. ,,Wij waren natuurlijk niet blij, maar wisten al dat het beter moest.’’ Hoeveel geld daarvoor nodig is weet Bos nog niet. GGD Drenthe heeft het exploitatieoverschot van 2015 beschikbaar gesteld: 364.000 euro, zodat de organisatie even vooruit kan.

Extra probleem voor Veilig Thuis Drenthe was de grote hoeveelheid van meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld. De organisatie hield vooraf rekening met 1190 meldingen, maar kreeg 1852. Dat kwam mede door de landelijk campagne ‘het houdt niet op, niet vanzelf’ en de concentratie van meldingen op een punt.

Verbeteringen

De Inspectie heeft Drenthe een half jaar gegeven voor verbeteringen. In december is een verbeterplan door haar goedgekeurd en veel zaken zijn aangepakt. ,,Het belangrijkste hebben we opgelost’’, zegt Bos. Veilig Thuis Drenthe was bijvoorbeeld niet altijd bereikbaar, de vertrouwensarts werkte parttime en de samenwerking met partners werd nog onvoldoende vastgelegd.

De bereikbaarheid van Veilig Thuis Drenthe is al flink verbeterd door gebruik te maken van de Friese Veilig Thuis organisatie. Ook is er een extra vertrouwensarts aangesteld waardoor de kantooruren uitgebreid zijn van 28 naar 44 uur. Om de bereikbaarheid van vertrouwens- artsen uit te breiden overweegt de organisatie forensische artsen van de GGD en kinderartsen in Drentse ziekenhuizen in te schakelen.

Samenwerken

Om ervoor te zorgen dat alle meldingen binnen vijf dagen worden beoordeeld op ernst, wil Veilig Thuis Drenthe samenwerken met de twaalf Drentse gemeenten zodat zaken sneller overgedragen kunnen worden. Mocht er in Drenthe een crisisdienst komen voor meerdere organisaties, dan haakt Veilig Thuis Drenthe graag aan.

Het komende jaar houdt GGD Drenthe de gemeenten periodiek op de hoogte van ontwikkelingen. Bos: ,,Eerst moeten we de begroting van 2016 en 2017 sluitend hebben. Dan hebben we de opstartfase achter de rug en moeten we problemen structureel oplossen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.