Voorzitter belangenorganisatie in Hoogeveen: 'Veiligheid voor lhbt'ers in azc is het belangrijkste'

De Azc Pride Tour was dinsdag bij het azc in Hoogeveen Foto: Gerrit Boer

Om de veiligheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in azc’s zoveel mogelijk te waarborgen moeten er speciale units komen. Daar maakt LGBT Asylum Support zich sterk voor. Dinsdag was deze organisatie in Hoogeveen.

Op een grasveldje voor het azc in Hoogeveen hebben ruim twintig asielzoekers zich op regenboogkleedjes en roze kussen neergevlijd.

Ze eten een broodje, luisteren naar voorzitter Sandro Kortekaas van belangenorganisatie LGBT Asylum Support en worden uitgenodigd om persoonlijke verhalen te delen en met elkaar in discussie te gaan.

Gevoelens delen

,,Dat is voor hen vaak heel moeilijk’’, zegt Kortekaas. ,,Uit zelfbescherming zijn ze juist gewend om hun innerlijke gevoelens te verbergen. Maar de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst, red.) móet hun verhaal kennen.’’

Volgens Kortekaas is de bijeenkomst ook een kleine training om zich open te durven stellen in de gesprekken met de IND. ,,We willen deze mensen steunen en een horizon bieden.’’ De lhbt’ers in de azc’s kunnen hun verhalen ook kwijt op een digitaal platform van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Pispaaltjes

In ruim zeventig landen is homoseksualiteit nog altijd strafbaar. Kortekaas: ,,De mensen die je hier ziet zijn om humanitaire redenen naar ons land gevlucht. Ze zijn pispaaltjes die in eigen land niet geaccepteerd worden en gevaar lopen.’’

Eenmaal in Nederland zijn de problemen vaak niet voorbij. In veel azc’s ontmoeten de lhbt’ers namelijk dezelfde mensen die ze juist ontvlucht zijn. ,,Discriminatie of bedreiging gaan gewoon door of er dreigt een sociaal isolement.’’

LGBT Asylum Support, dat vooral in Noord-Nederland actief is, wil daarom dat bij alle asielzoekerscentra in ons land borden komen met, in meerdere talen, de tekst van het grondwetsartikel over gelijke behandeling en het verbod op discriminatie.

Erwin Olaf

Kortekaas: ,,We hebben van topfotograaf Erwin Olaf, groot voorvechter van homo-emancipatie, een gift gekregen voor de borden die op 11 oktober onthuld worden.’’

Op die dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan het moment dat lesbiennes, homo’s , biseksuelen en transgenders openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkwamen.

Maar er moet nog meer gebeuren, beseft voorzitter Kortekaas. Als het aan zijn organisatie ligt krijgt elk azc een apart onderkomen voor lhbt’ers. Hij heeft dat plan al herhaaldelijk bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onder de aandacht gebracht.

Kwetsbare groep

,,In speciale units kunnen de lhbt’ers zich veilig voelen’’, stelt Kortekaas. ,,Veiligheid en bescherming zijn het belangrijkste voor deze kwetsbare groep.’’ Het COA heeft geen speciaal beleid ontwikkeld voor een dergelijke opvang, maar zegt zoveel mogelijk rekening te houden met deze groep asielzoekers.

De bijeenkomst in Hoogeveen is onderdeel van de AZC Pride Tour, die langs negen asielzoekerscentra trekt. Het is een alternatief voor het niet doorgaan van de Amsterdam Pride met de Canal Parade. ,,Dat is toch hét symbool van vrijheid en voor de lhbt-asielzoekers een heel belangrijk evenement.’’

Met de AZC Pride Tour, die negen dagen duurt, willen Kortekaas en zijn organisatie laten zien dat de lhbt’ers in azc’s niet vergeten worden. De tour begon in Amsterdam en eindigt op 2 augustus in Dronten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe