Een groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept op om volgende week terrassen open te gooien. Maar de Veiligheidsregio’s in Drenthe en Groningen gaan daar niet in mee.

Burgemeester Marco Out van Assen, tevens voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe, ziet op korte termijn geen ruimte om de terrassen te openen.

,,Het was voorspelbaar: haast alle branches waar afgelopen week geen versoepeling is aangekondigd, roepen nu op om dit alsnog te doen. En dat is zonder meer begrijpelijk, want de nood is hoog. Tegelijkertijd zijn de besmettingscijfers ook onverminderd hoog. In de persconferentie afgelopen dinsdag werd niet voor niets benadrukt dat de aangekondigde versoepelingen al spannend zijn. Wanneer er meer ruimte ontstaat voor versoepelingen in de buitenruimte, dan hoop ik dat de terrassen daar deel van uitmaken. Maar komende week is dat dus niet aan de orde.’’

Groningen ziet in de huidige landelijke coronaregels ook geen ruimte om terrassen open te laten gaan. ,,Het mag nu simpelweg niet’’, stelt woordvoerder Natascha van ’t Hooft. ,,We begrijpen de moeilijke situatie. Er is heel veel behoefte aan versoepeling.”

‘Onzinnige’ regels

Voor een aantal sectoren is versoepelingen aangekondigd door het kabinet, maar de horeca viel buiten de boot. Horeca-ondernemers dreigen op 2 maart hoe dan ook open te gaan. Ze noemen de huidige regels voor de buitenlucht ‘onzinnig’. ,,Kijk naar de pleinen en parken de afgelopen dagen, die zaten helemaal vol’’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

Woensdag was het Noorderplantsoen in Groningen zó vol dat de politie het moest ontruimen. Maar ingangen afsluiten, zoals gisteren in Amsterdam gebeurde met het Vondelpark, is niet aan de orde. ,,Het park hoeft niet leeg, het mag alleen niet te vol worden’’, legt Van ’t Hooft uit.

‘Terrasseizoen houden we niet tegen’

De actie van de horeca is opgezet door horeca-ondernemer Johan de Vos uit Breda. De plannen van De Vos kunnen rekenen op bijval van politie en enkele burgemeesters. ,,Mensen komen bij elkaar, met grote drukte tot gevolg. De horecabedrijven willen de terrassen gereguleerd openen, met inachtneming van de anderhalve meter. Dat verlicht voor de politie de druk op de handhaving”, aldus voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond gisteren na overleg met een aantal burgemeesters over dit onderwerp. „Het geeft duidelijkheid. We zien nu een enorme toename van samenscholing, niet alleen in parken maar ook meer illegale feestjes. Het is dan beter te reguleren. We vragen de burgemeesters daar naar te kijken. Dat geeft ons meer lucht.”

Andere burgemeesters – onder wie Paul Depla van Breda en Pieter Broertjes van Hilversum – willen juist meedenken met ondernemers. Er zijn volgens hem best meer mogelijkheden dan nu het geval is. „We moeten ook in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in de steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden”, aldus Depla. „Corona is iets waar we mee moeten leren omgaan en dan kan je het beter gecontroleerd en veilig doen dan ongecontroleerd groepen laten ontstaan. Want het terrasseizoen gaat echt binnen een paar weken van start, dat houden we niet tegen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe