Jongeren moeten zo snel mogelijk weer kunnen ruiken aan het wedstrijdsporten en het verenigingsleven. De sportbeleving in coronatijd zou voor hen zo geestdodend zijn, dat de kans groot is dat ze afhaken.

Dat zeggen Hans Slender, adviseur bij SportDrenthe, en Bas van de Kant van Huis voor de Sport Groningen. De afgelopen ‘coronamaanden’ hebben meer ouders dan anders het lidmaatschap van hun kinderen bij de sportclub- of vereniging opgezegd. Een zorgelijke ontwikkeling zegt Van de Kant. „De schermtijd neemt toe, de beweegtijd af.”

Slender ziet het met lede ogen aan bij het team waar hij zelf trainer van is, de jeugd onder de 8 jaar van VV De Weide: drie jonge spelers haakten af. Wat hem betreft krijgen sportende kinderen nog dit seizoen de mogelijkheid om aan het verenigingsleven en de competitiesport te ruiken. „Jongens en meisjes die nu twijfelen, moeten de kans krijgen te ervaren hoe leuk het is om te sporten. Het is zeer de vraag of we de groep afhakers weer aan het sporten krijgen als het weer mag.”

Vooral binnensport getroffen

Vooral de binnensport wordt getroffen, meent Van der Kant. „Zwemmen, gymnastiekverenigingen, tafeltennisclubs, volleybalverenigingen. Al die clubs die het normale rooster niet kunnen bieden, waar lessen zijn gestopt of tijdelijk op pauze staan.”

Jaap Paulsen, woordvoerder KNVB, kan niet anders dan hartstochtelijk instemmen met de oproep van de noorderlingen. „Dit benadrukken wij telkens in onze gesprekken met de overheid.” De jeugd onder 17 jaar mag weliswaar trainen in grote groepen, maar verder dan oefenpartijtjes binnen de eigen vereniging komt het vooralsnog niet. „Ze spelen zo al maanden tegen elkaar. Dat wordt op ten duur geestdodend.”

Eerste scheuren zichtbaar

Harde cijfers ontbreken nog, maar bij de jongere jeugd in het voetbal worden de eerste scheuren al zichtbaar, ziet Paulsen. „Cijfers laten zien dat de tussentijdse instroom in de winter zo’n 20 procent lager lag als vorig jaar. Dat zijn zo’n 20.000 kinderen in een jonge leeftijdscategorie die niet aan het sporten slaan.”

Komen die kinderen bij andere verenigingen terecht? Paulsen: „Niet per se. Het NOC*NSF zei onlangs dat de pandemie ervoor zorgt dat jongeren fors minder zijn gaan sporten.”

‘Scholen gebruiken kleedkamers die wij niet mogen gebruiken’

Arjan Jonkers, voorzitter van voetbalclub MSC Meppel, kan dat, helaas, beamen. „Het zijn er hier enkele tientallen.” Daar staat Harold Wekema als hoofdtrainer en sportcoördinator bij Achilles 1894 in Assen weer van te kijken. „We doen speurtochten, doen een keer een gym- of judoles of een keepertraining. Dat lijkt te werken. Iets wat we blijven doen, ook na corona.”

De regels vanuit de landelijke overheid wringen wat hen betreft enorm. Jonkers: „Hier in Meppel hebben de scholen besloten het buiten sporten weer op te pakken. Zij maken nu gebruik van onze kleedkamers, maar dat mogen we zelf niet.” Slender doet een hartekreet. „Wat is er nou op tegen als mijn groep een wedstrijdje speelt tegen een ploeg van HZVV of VV Hoogeveen? Desnoods zonder publiek.” Hij hoopt dat gemeentes meer regie krijgen om maatwerk te leveren voor sportverenigingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe