Verbazing over batig saldo in Tynaarlo

Hadden thuiszorgmedewerkers bij veel cliënten niet toch de afwas kunnen doen? Oscar Rietkerk van GroenLinks Tynaarlo vraagt het zich af.

Aanleiding is het nieuws dat de gemeente Tynaarlo afgelopen jaar 6,1 miljoen euro heeft overgehouden, waarvan 1,38 miljoen uit het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning en de participatie.

Streng

Rietkerk, fractieleider in de gemeenteraad, heeft zich vaak beziggehouden met de manier waarop Tynaarlo zorgtaken en sociale taken van het Rijk heeft overgenomen. ,,Vooral bij de huishoudelijke hulp is de gemeente streng geweest’’, stelt hij vast. Als voorbeeld noemt hij dat de thuishulp dan vaak de afwas niet meer mocht doen.

De gemeente verklaart het overschot goeddeels uit het feit dat meer mensen dan verwacht nu onder de Wet Langdurige Zorg vallen. Het Rijk betaalt de uitvoering daarvan. Rietkerk wijst er op dat het kabinet nu wil bezuinigen op de uitvoering van deze wet. ,,Veel cliënten van deze wet zullen terugkomen bij de gemeente.’’ Hij is niet te spreken over het overschot van 6,1 miljoen euro. ,,Schunnig, gezien alle bezuinigingen die er zijn geweest.’’

Vijf klachten

Tynaarlo heeft in 2015 circa tweeduizend keukentafelgesprekken gevoerd, stelt wethouder Henk Berends (PvdA). Dit heeft geleid tot vijf klachten en 23 bezwaarschriften. Komend jaar wil de wethouder meer aandacht besteden aan kansarme jongeren, statushouders, verwarde personen en kinderen die de dupe dreigen te worden van vechtscheidingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.