Verbazing over deal Van Dijk en Coevorden

Nieuwbouw op de plek van de notaristuin in Coevorden is niet alleen onwenselijk gezien de extra winkelruimte, het doet ook geen recht aan de historie.

Acht insprekers deden dinsdagavond een dringend beroep op de Coevorder gemeenteraad om vast te houden aan het jaren geleden ingezette herstel van de historie in het stadshart, waarin miljoenen is gestoken. ,,Laat het wensbeeld niet stranden in het zicht van de haven’’, waarschuwde oud-raadslid Jaap-Jan Geertsema van het CDA.

De Emmer projectontwikkelaar Peter van Dijk wil op de plek van de Rabobank en de notaristuin, grenzend aan de Markt, een nieuw complex bouwen met maximaal 1400 vierkante meter commerciële ruimte en maximaal twaalf appartementen. In ditzelfde stadsdeel wil Van Dijk ook het oude postkantoor ombouwen tot een complex met vijftien appartementen waar zorg verleend kan worden. In deze plannen koopt Van Dijk voor 750.000 euro het oude postkantoor en voor 250.000 de notaristuin. Van Dijk zou in 2012 al het oude postkantoor kopen, maar dan voor 1 miljoen euro. Volgens Coevorden is deze fikse korting te billijken vanwege de economische crisis en omdat de staat van onderhoud van het postkantoor is verslechterd.

Vooral de Coevorder Handelsvereniging en het Centrummanagement maken zich zorgen over de extra vierkante meters voor detailhandel. Ze wijzen daarbij op de huidige leegstand in zowel de oude winkelstraten als het nieuwe winkelgebied rond het EDS-plein.

Anderen zoals de Havenvereniging Coevorden willen dat Coevorden vasthoudt aan het eerdere plan om de binnenhaven te verlengen, op de plek van de notaristuin. Architect Johan Kranenborg noemde bebouwing van dit deel ‘schandalig’. ,,Als dit plan doorgaat wordt de historie van Coevorden ten grave gedragen.’’ Volgens wethouder Jan Zwiers (BBC2014) wordt het wensbeeld ‘absoluut niet de nek omgedraaid’.

Ook raadsfracties zijn verbaasd en zitten vol vragen over de plotselinge terugkeer van een oude deal, die voor Van Dijk gunstiger uitpakt. Kan Coevorden zonder gevolgen af van eerdere afspraken met Van Dijk, vroeg het PAC. ,,Dat valt nog te bezien’’, zei Zwiers. Hij liet op vragen van Gemeentebelangen en VVD doorschemeren dat de vorige deal niet bijster goed in elkaar stak. ,,Ik ben er stil van dat dit contract blijkbaar geen waarde had’’, zei Henk Bouwers (Gemeentebelangen).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.