Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, geen festiviteiten en geen traditionele vreugdevuren. De strenge coronaregels drukken een groot stempel op komende jaarwisseling in Hoogeveen.

De gemeente Hoogeveen geeft dit jaar geen vuurtonnen uit en plaatst ook geen containers waarin vreugdevuren kunnen worden ontstoken. Ook eigen vreugdevuren en vuurtonnen in de publieke ruimte zijn niet toegestaan.

Burgemeester Karel Loohuis zegt het besluit te betreuren. ,,Ik had het ook liever anders gezien, maar vuurtonnen en vreugdevuren leiden tot samenkomsten, die we ons niet kunnen veroorloven’.’’

Besmettingscijfers

Volgens hem gaat het met de besmettingscijfers nog steeds niet de goede kant op. Daar komt volgens de burgemeester bij dat het toestaan van vuurtonnen en vreugdevuren zich ook niet verhoudt tot de landelijke maatregelen om afstand tot elkaar te houden.

De vuurtonnen en containers waren altijd populair in de gemeente Hoogeveen. Het aantal aanvragen overtrof vaak de beschikbare hoeveelheid tonnen en containers. Tijdens de voorgaande jaarwisseling gaf de gemeente 75 vuurtonnen uit en vijf containers.

De gemeente gaf de vorige keer toestemming voor het ontsteken van zeven vreugdevuren, meestal op eigen grond. Grote vraag is hoe de gemeente gaat toezien op het verbod op vreugdevuren rond de komende jaarwisseling.

Preventief controleren

Volgens een woordvoerder wordt contact opgenomen met de partijen die vorig jaar een vergunning kregen. ,,Daarnaast zullen we preventief controleren en handhaven waar nodig is.’’

De kans bestaat dat ondanks het verbod toch illegale vreugdevuren ontstoken worden. ,,Wij hopen natuurlijk op het gezonde verstand van onze inwoners’’, zegt de woordvoerder. ,,Helaas blijft de kans op illegale vuren aanwezig, doordat het een traditie is.’’

Via preventieve controles en vroegtijdige contacten met mensen die eerder vreugdevuren mochten ontsteken hoopt Hoogeveen de kans op illegale activiteiten te minimaliseren.

Carbidschieten

Volgens de gemeente is in Drents verband nog gekeken naar alternatieven. ,,Maar vanwege de geldende coronaregels zijn die er niet.’’ Wel is afgesproken om carbidschieten toe te staan in versoberde vorm.

Het maximaal aantal personen dat daarbij aanwezig mag zijn is vier, zo maakte de Veiligheidsregio Drenthe onlangs bekend. Om het allemaal nog meer te ontmoedigen zijn tentjes en barretjes ook verboden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe