Verbod rijden op Brink in Assen massaal genegeerd

Het rijverbod voor auto’s, motoren en scooters op de Brink in Assen wordt massaal genegeerd. In twee weken tijd zijn 750 overtredingen vastgesteld.

De overtreders hebben geluk dat de gemeente nog niet is overgegaan tot het daadwerkelijk uitschrijven van bekeuringen. Zij kregen wel een waarschuwingsbrief thuisgestuurd met de mededeling dat voor de overtreding een boete staat van 140 euro, exclusief 9 euro administratiekosten. Vanaf 1 december moet er wel worden betaald.

De Brink is heringericht en voetgangersgebied geworden. Op het plein met de horizontaal spuitende fontein zijn al sinds enkele maanden alleen voetgangers en fietsers toegestaan.

Assenaren

Opvallend is dat met name Assenaren zelf de verbodsborden aan hun laars lappen. Ondanks de uitgebreide voorlichtingscampagne van de gemeente over de gewijzigde verkeerssituatie blijven de inwoners gewoon over de Brink rijden.

Een aantal Assenaren is zelf zes/zeven keer betrapt. ,,Dan kun je niet meer spreken over een ongelukje,’’ zegt een woordvoerder van de gemeente. Om daar aan toe te voegen: ,,Wanneer we echt gaat schrijven, wordt het wel een duur grapje zo.’’

Camera’s

De controle wordt uitgevoerd met behulp van de camera’s die op de entrees van de Brink op de Torenlaan en de Brinkstraat zijn geplaatst. Ook halverwege het fietspad voor het Drents Museum staat een camera.

Deze weg wordt in de nachtelijke uren nog wel eens als racebaan gebruikt. Vooral in weekend, vandaar dat de gemeente heeft besloten om de Brinkstraat op zaterdagavonden af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Racende auto’s zorgen dan voor veel overlast.

Het systeem van elektronische kentekenherkenning met camera’s zou al vanaf 1 oktober in werking treden. Door technische problemen met de camera’s is dat uitgesteld tot 1 november. Het gaat overigens om een proef.

Kentekenherkenning

Wanneer die succesvol is overweegt de gemeente in het voetgangersgebied in de hele binnenstad een systeem van kentekenherkenning in te voeren. Bijvoorbeeld op de Markt. Er wordt gekeken of die autovrij kan worden gemaakt. Het tussen de terrassen op de Mark door rijdende verkeer zorgt voor veel ergernis.

Inrijden met een motorvoertuig op de Brink is nog wel toestaan in de zogeheten venstertijden tot 13 uur. Maar dan alleen om onmiddellijk te laden en te lossen. Zonder activiteit of ontheffing krijgt de bestuurder wel een boete.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.