Verdachte cokedealer uit Meppel (59) noemt ‘verklikker’ een fantast en een viezerik

De 36-jarige B.P. uit Winschoten noemt de veroordeelde cokebendeleider Saied H. (35) uit Meppel een goede vriend. Maar net als zijn medeverdachten ontkent de man ontkent dat hij een deel van de door H. gesmokkelde cocaïne verhandelde onder dealers.

P. is een van de mannen die de komende weken voor de rechtbank verschijnen, omdat zij ervan verdacht worden grote(re) afnemers te zijn geweest van de bende van H. Donderdag moesten ook een 40-jarige man, M.H. uit Staphorst en F.S. (58) uit Meppel zich voor de rechtbank verantwoorden op verdenking van drugshandel in vereniging.

Bendeleider Saied H. uit Meppel is in 2017 veroordeeld tot 8 jaar cel voor wapenbezit, import van cocaïne en grootschalige handel in coke en speed. Ook zeven anderen zijn veroordeeld voor onder meer deelname aan een criminele organisatie.

Handlangers

De mannen die nu nog vervolgd worden, zijn volgens Openbaar Ministerie niet de hele grote jongens, maar handlangers die bijvoorbeeld cocaïne en speed verkochten aan kleinere dealers. De naam van de Winschoter P. en van de Meppeler S. komen voor in het kasboek van bendelid Ivo J. (29) uit Meppel, de toenmalige rechterhand van de bendeleider.

J. legde na zijn arrestatie veertig verklaringen af over de drugsbende. P. heeft volgens J. voor 55.000 euro cocaïne gekocht van de bende.

Knieschijf

Aan P. werd voorgelegd of de bendeleider en hij nou echt wel zulke goede vrienden waren. Zo werd een sms naar hem gestuurd, waarin stond dat hij zijn schuld moest betalen. Dat er mensen naar hem werden gestuurd. En als hij niet betaalt, kost het hem een knieschijf, staat in het bericht. ,,We waren gewoon vrienden. Je moet geen ruzie met hem krijgen. Maar met wie moet je tegenwoordig wel ruzie krijgen?”

Undercover

De Meppeler S. toonde zich bij de rechtbank een man met een vlotte babbel, die de nodige problemen heeft. Hij noemde het klikkende bendelid J. een fantast en een viezerik die hij nooit heeft gemogen, omdat hij vrouwen lastig viel. ,,Ik kan niet verkroppen dat hij geloofd wordt.”

S. verklaarde dat hij weleens een neusje nam met Saied H. Ze kwamen geregeld in de seksclub van M.E. in Nijeveen, de boezemvriend van H. die vorig jaar ook is veroordeeld. In het onderzoek naar de cokebende is ook een undercoveragent ingezet. S. zei dat hij wel doorhad dat het een agent was.

Strafeisen

De officier van justitie acht de drie schuldig aan de handel in coke tussen januari 2014 en september 2015. Tegen de Winschoter is donderdag de hoogste straf geëist: 16 maanden gevangenisstraf. Tegen de inwoner van Staphorst, die een kleine dealer zou zijn, werd 120 uur werkstraf geëist. De Meppeler S. hoorde 150 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf en verplichte behandeling eisen. De rechtbank doet 22 januari uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.