Verdachte dodelijke schietpartij Rolderstraat Assen: Het spijt me heel erg, want hij is mijn broer

Schietpartij in woning vond plaats tijdens TT-festival.

,,Het spijt me heel erg. Ik hou van mijn broer. Ik denk elke avond aan wat er gebeurd is en ook aan mijn ouders die hun zoon hebben verloren.”

Dat zei de 23-jarige verdachte uit Assen van de dodelijke schietpartij in de Rolderstraat dinsdag in de rechtbank in Assen. Op donderdagavond 27 juni schoot de verdachte zijn broer neer in een woning in het centrum van Assen. Het slachtoffer (32) werd volgens advocaat Meindert Doornbos een keer geraakt in zijn hals. ,,Hij is op weg naar het ziekenhuis overleden.” De man wordt verdacht van moord.

Gekleineerd

Op de avond van het drama begon het TT-festival net op gang te komen. Het was daardoor druk in de Rolderstraat. De verdachte zei in de rechtbank dat het absoluut niet zijn bedoeling was om zijn broer te doden. ,,Het spijt me erg. Want hij is mijn broer. Het was een moment van emotie. We hadden een beetje een botsing. Ik voelde mij gekleineerd door mijn broer. Ik wilde een beetje respect.”

‘Wilde dat hij mijn huis uitging’

Het slachtoffer uit Curaçao logeerde bij zijn broer die sinds bijna een jaar voor zijn studie in Assen woonde. De bewuste avond kregen de twee ruzie. ,,Ik wilde dat hij mijn huis uitging. Ik had nooit met een pistool geschoten in mijn leven. Ik zwaaide met het pistool en toen ging het af.” Het vuurwapen was al doorgeladen. Volgens advocaat Doornbos is sprake van een noodlottig ongeval. Hij zegt dat zijn cliënt absoluut niet de intentie had om zijn broer dood te schieten.

Verdachte probeerde bloeden met doek te stelpen

Een kogel zou het slachtoffer fataal zijn geworden. ,,Getuigen hebben gezien en gehoord dat hij naar buiten rende en riep: ‘Bel 112. Ik heb mijn broer neergeschoten’. Toen de politie kwam, zat hij naast zijn broer. Hij probeerde het bloeden met een doek te stelpen.” De verdachte zei dinsdag tegen de rechtbank dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan.

Politieverhoor

De rechtszaak is nog niet inhoudelijk behandeld. Rapportages van de psycholoog en de psychiater zijn nog niet binnen. De advocaat zegt dat ook onderzoek wordt gedaan naar het gezin van de verdachte en het slachtoffer. Daaruit moet blijken of de jongere broer, zoals hijzelf heeft verklaard, al heel lang door zijn broer werd gekleineerd. De verdachte wordt woensdag nog gehoord door de politie over de manier waarop hij heeft geschoten.menu