Verdachte uit Staphorst: er zijn zo veel straatdealertjes in Meppel, kocht niet alleen van cokebende

Nadat zijn relatie was verbroken, zocht M.H. (40) uit Staphorst troost in cocaïne. Hij kocht ook weleens drugs van de veroordeelde cokebendeleider Saied H. (35) uit Meppel.

,,Maar ook wel bij anderen, er zijn zo veel straatdealertjes in Meppel”, zei de Staphorster donderdag voor de rechtbank. Hij is een van de mannen die de komende weken voor de rechtbank verschijnen, omdat zij ervan verdacht worden grote(re) afnemers te zijn geweest van H. en zijn bende. De Meppeler is vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel voor wapenbezit, import van cocaïne en grootschalige handel in coke en speed. Ook zeven anderen zijn veroordeeld voor onder meer deelname aan een criminele organisatie.

De mannen die nu nog vervolgd worden, zijn volgens Openbaar Ministerie niet de hele grote jongens, maar handlangers die bijvoorbeeld cocaïne en speed verkochten aan kleinere dealers. De 40-jarige inwoner van Staphorst heeft volgens de officier van justitie ook cocaïne verkocht. ,,Dat is absoluut niet waar. Ik had het voor eigen gebruik. Soms kocht weleens wat meer voor vrienden. Dat was alles.”

Uitgaanscircuit Meppel

De verdachte leerde Saied H. en zijn medebendeleden naar eigen zeggen kennen in het uitgaanscircuit in Meppel. H. kende hij nog van vroeger toen ze op dezelfde sportschool aan kickboksen deden. De Staphorster komt ook voor in het kasboek van bendelid Ivo J. (29) uit Meppel, de toenmalige rechterhand van de bendeleider. Maar er staat nergens in het kasboek dat hij coke kocht. J. legde na zijn arrestatie veertig verklaringen af over het reilen en zeilen bij de drugsbende. Hij zei dat de Staphorster vooral kocht voor eigen gebruik.

Geen bewijs

De officier van justitie denkt daar anders over. Hij acht bewezen dat de man cocaïne heeft verkocht tussen januari 2014 tot en met 18 september 2016, toen de bende werd opgerold. Tegen de man is een werkstraf van 120 uur geëist. Advocaat Maartje Schaap vindt dat er in het dossier geen bewijs is tegen haar cliënt. Zij pleit voor vrijspraak. De rechtbank doet 22 januari uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.