Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 16: villa Echtenstein in Nieuw-Amsterdam

Villa Echtenstein aan de Verlengde Hoogeveensche Vaart in Nieuw-Amsterdam, 1905. Foto: Drents Archief

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: villa Echtenstein in Nieuw-Amsterdam.

Wie aan Drenthe denkt, denkt niet meteen aan adellijke families. Toch kende onze provincies een aantal families ‘van stand’. Eén daarvan was het geslacht Van Echten, later Van Holthe tot Echten. Deze familie was rijk, machtig en ondernemend. In de negentiende eeuw was telg Anne Willem van Holthe tot Echten een belangrijk figuur in Drenthe.

Drentse Kanaalmaatschappij

Hij was notaris en advocaat in Assen en bezat grote stukken veengrond in Zuidoost-Drenthe. In 1850 richtte hij, samen met investeerders uit het westen van Nederland, de Drentse Kanaalmaatschappij op. Het doel daarvan was de Hoogeveensche Vaart te verlengen tot aan Duitsland. Beleggers en arbeiders vestigden zich in dit gebied en zo werd onder meer het dorp Nieuw-Amsterdam geboren.

Anne Willem van Holthe tot Echten bouwde daar in 1877 villa Echtenstein. De toevoeging ‘stein’ komt van het Duitse woord voor steen en wordt vaak gebruikt als aanduiding voor een stenen huis of kasteel. Het witte elegante gebouw verrees aan de Verlengde Hoogeveensche Vaart.

Luxe en rijkdom

Zoon Johan Hora Van Holthe tot Echten betrok de villa uiteindelijk. Volgens de overlevering waren in het pand dertien kamers, drie gangen, centrale verwarming, een kantoor en drie kelders aanwezig. Ook had de tuin een achtvormige vijver. Het straalde één en al rijkdom uit. Een schril contrast met de armoedige huizen en plaggenhutten waarin de veenarbeiders woonden.

Maar zo’n tien jaar later zat de familie Van Holthe tot Echten, door allerlei problemen bij het uitgraven van verschillende kanalen in Zuidoost-Drenthe, krap bij kas. Verschillende bezittingen moesten verkocht worden. Zo ook Echtenstein.

In 1895 kocht huisarts Jan Willem Fledderus het pand, hij zou er 9.000 gulden voor betaald hebben. Daarna wisselde de witte villa nog enkele keren van eigenaar en tot slot werd geprobeerd het te verhuren als pension of jeugdherberg. Maar dat mocht niet baten. Het statige pand werd afgebroken in 1937.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe