Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: Kasteel Kavelingen in Valthermond.

De familie Hadders was lange tijd onlosmakelijk verbonden met Kavelingen, een klein buurtschap tussen Valthermond en Musselkanaal. De link tussen het lintdorpje en de familie ontstond toen vervener Adolf Hadders in 1865 een stuk veen met ondergrond kocht van grondeigenaar Hendricus Zegering. Drie jaar later bouwde Hadders een boerderij op de grond, waar hij samen met zijn vrouw Johanna en vier kinderen woonde en werkte.

Luxe woonhuis

Adolf werd tegen het eind van de negentiende eeuw ernstig ziek. Hij overleed en zoon Jan nam het bedrijf over. Naast de oude boerderij bouwde hij een luxe huis dat in de volksmond ‘het kasteeltje’ werd genoemd. Aan de overkant van het kanaal kwam een nieuw bedrijfspand, de oude boerderij ging tegen de vlakte om plaats te maken voor een woning voor Jan en zijn gezin.

Henderika Margaretha Hadders, de zus van Jan, bleef tot aan haar overlijden in 1956 in het kasteeltje op nummer 28 wonen. Ze werd 81 jaar, bleef haar leven lang vrijgezel en na haar dood werd Kasteel Kavelingen verkocht. Daarmee kwam na een kleine eeuw ook een eind aan de band tussen de vervenersfamilie Hadders en Kavelingen.

Aangifte tegen sloop

Lange tijd bleef het stil, maar in 1998 kwam het monumentale pand tussen Valthermond en Musselkanaal opvallend in het nieuws. De toenmalige bewoner sloopte het bijna honderd jaar oude kasteeltje eigenhandig met een shovel, zonder over de benodigde vergunning te beschikken. Waarom werd nooit helemaal duidelijk, het kasteeltje werd immers door de eigenaar een maand eerder nog te koop aangeboden.

Hoewel de gemeente Borger-Odoorn aangifte deed van de illegale sloop, werd de bewoner uiteindelijk niet vervolgd. De door hem achtergelaten ruïne was lange tijd in trek bij dagjesmensen, aan het hek hing zelfs een potje met kleingeld waar nieuwsgierige toeristen een gift achterlieten.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via verdwenendrenthe@dvhn.nl.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe