Verdwenen verkrachter Drents meisje moet terug naar gevangenis

De voor verkrachting van een Drents meisje veroordeelde 63-jarige Herbert R. moet terug naar de gevangenis. Dat heeft de rechtbank bepaald.

R. is sinds 30 juli spoorloos verdwenen uit een instelling voor begeleid wonen. De Duitser moest daar verplicht naartoe na zijn voorwaardelijke vrijlating. De man is veroordeeld voor de verkrachting en ontvoering van een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond in oktober 2007. Hij kreeg 11,5 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Deze zomer kwam R. onder voorwaarden vrij. Hij moest naar een instelling voor begeleid wonen. R. meldde zich 25 juli in de instelling in Enschede. Vijf dagen later was hij verdwenen. Daarmee heeft hij de voorwaarden voor zijn vrijlating overtreden. Om die reden wil het Openbaar Ministerie (OM) dat hij een jaar teruggaat naar de gevangenis. De rechtbank heeft donderdag bepaald dat hij inderdaad terug de cel in moet.

Maar dan moet R. wel eerst worden opgespoord. De afgelopen zeven weken is dat politie en justitie niet gelukt. Direct na zijn verdwijning is een arrestatiebevel uitgegaan. Over het opsporingsonderzoek wil het OM niets kwijt. De veroordeelde verkrachter moest libidoverlagende medicijnen slikken om seksuele lustgevoelens te remmen. Doordat R. spoorloos is, is voor het OM niet te controleren of hij die medicatie neemt.

De reclasseringsmedewerker die hem begeleidt, heeft geen verklaring voor zijn plotselinge verdwijning, vertelde hij twee weken geleden op een zitting bij de rechtbank in Assen. ,,R. heeft niemand gewaarschuwd en alle persoonlijke spullen achtergelaten. Ik heb geen idee waar hij is. Misschien verblijft R. in de buurt van Apeldoorn, want daar woont zijn beste vriend. Over hem sprak hij vaak.”

De reclasseringsmedewerker zei ook dat R. twee lichte hersenbloedingen heeft gehad en dat zijn gezondheidstoestand slecht is. In Duitsland is R. ook al twee keer veroordeeld voor zedenmisdrijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.