Verdwijning Britse militair Phillip John Greenmon bij Ruinerwold blijft een raadsel

Waar is het lichaam van Phillip John Greenmon? In ieder geval niet in de buurt van de in 1943 neergestorte Halifax. Case closed in Ruinerwold.

,,We hebben alles onderzocht wat in ons vermogen ligt maar geen stoffelijke resten gevonden. Daarmee stopt het onderzoek hier.”

Eerste luitenant Patric van Aalderen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) is duidelijk donderdagmiddag ma twee dagen graven en zoeken in een weiland bij Ruinerwold. Het lichaam van de Britse militair Phillip John Greenmon blijft vermist.

Zaak krijgt slapende status

In december 1943 werd een Engelse Halifax bij Ruinerwold neergeschoten. Op verzoek van de Britse autoriteiten werd er opnieuw gezocht naar een zevende omgekomen inzittende. De andere zes liggen begraven in Ruinerwold.

,,Het was een cold case en nu krijgt het een slapende status. Dat betekent dat wij bij nieuwe informatie opnieuw gaan analyseren.” Alle aanwijzingen duidden erop dat Greenmon begraven ligt bij de op woensdag gevonden vliegtuigonderdelen. Toch werden er geen stoffelijke resten gevonden.

Hoe kan het dat er geen spoor is van de staartschutter? ,,Dat weten we niet, dat is puur speculeren”, zegt Van Aalderen.

‘Dit blijft opspelen bij mijn vader’

De vader van Renske Postma begroef Greenmon in december 1943 op last van de Duitsers in de ontstane krater. ,,Het blijft een raadsel”, zegt ze. ,,Dit is niet waar we het voor gedaan hebben. De plek waar de vliegtuigresten zijn gevonden zijn in overeenstemming met het verhaal van mijn vader. Maar er is iets gebeurd waardoor die man er niet meer ligt. Mijn vader is nu 93 en dit gaat bij hem op blijven spelen.”

Nog een sprankje hoop in Ruinerwold in zoektocht naar omgekomen Britse sergeant
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.