Vergeet frisdrank, laat het mineraalwater staan. Kraanwater tappen kan straks overal

‘Heb je dorst? Er zit water genoeg in de kraan’. Deze ouderlijke vermaning krijgt een nieuwe invulling. In elke Drentse gemeente -behalve Meppel- komen watertappunten, waar wandelaars en fietsers hun dorst kunnen lessen. Het is een cadeautje van waterbedrijf WMD.

Leerlingen van obs De Schuthoek in Zuidlaren gaven donderdag de aftrap van het eerste tappunt in de provincie. Ze vulden er hun bidons, onder toeziend oog van wethouder Henk Lammers (CDA) van Tynaarlo en directeur Leo Hendriks van WMD.

Kraanwater is goed voor de lijn

WMD viert het tachtigjarig bestaan. Met de tappunten wil het waterbedrijf een bijdrage te leveren aan de volksgezondheid en het milieu. Als mensen leidingwater drinken, hoeven ze hun dorst niet met frisdrank te lessen en dat is goed voor de lijn. Ook nodigt het uit om plastic flesjes vaker te gebruiken, of om het water in een bidon te doen.

Het watertappunt in Zuidlaren staat op de Kleine Brink, midden in het dorp. Het is een plek waar wandel- en fietsroutes uit De Groeve, Annen en Vries samen komen. Henk Lammers: ,,Het is misschien niet spectaculair, maar wel een sympathiek onderdeel van ons toeristisch aanbod.’’

Duur mineraalwater nergens voor nodig

Waterbedrijven als WMD zijn al langer bezig om hun drinkwater te promoten. Ze zien verbaasd toe hoe consumenten voor relatief veel geld mineraalwater in de supermarkt kopen, terwijl hun kraanwater net zo zuiver en gezond is. De waterbedrijven hebben steun van milieubeschermers, die zich vooral druk maken over het transport van de in hun ogen overbodige flessen mineraalwater.

Cadeau is niet helemaal gratis

WMD gaat in overleg met de elf Drentse gemeenten die aandeelhouder zijn van het bedrijf bepalen waar de overige tappunten moeten komen. Elke gemeente krijgt er een, als een gemeente er meer wil, kan dat. Maar de kosten van die extra tappunten (1800 euro per stuk) zijn dan voor rekening van de gemeente. Net als het onderhoud trouwens, dat 650 euro per jaar kost. Burgers die ideeën hebben voor een tappunt, kunnen contact opnemen met WMD. De gemeente moet dan echter wel meepraten over de plek voor het tappunt.

menu