Het CBS stelde vorig jaar nog dat het Drentse platteland de komende jaren leeg dreigt te lopen. Doordat met name jongeren naar de steden verhuizen, daalt het geboortecijfer, waardoor geboortekrimp ontstaat. Uit een recent onderzoek van trendbureau Drenthe blijkt daarentegen dat de meeste jongeren in de provincie blijven wonen.

„Het is een misvatting om te zeggen dat alle jongeren uit Drenthe wegtrekken en er niks over blijft”, vertelt onderzoeker Hans Elshof. „Dit onderzoek laat juist zien dat de meeste jongeren in Drenthe blijven.”

De cijfers kwamen tot stand door een zogenaamd cohortanalyse van 17-jarige Drenten. „Voor het onderzoek volgden we een groep 17-jarigen Drenten door de tijd heen”, legt Elshof uit. „Om de vijf jaar wordt een momentopname gemaakt om te zien hoeveel van hen nog in Drenthe wonen. Je ziet dat de groep steeds kleiner wordt, totdat ze een jaar of 24, 25 zijn. De meesten zijn dan afgestudeerd en keren terug naar Drenthe. Ook bestaat een gedeelte uit nieuwe jongeren die naar Drenthe trekken.”

loading

‘Dit is echt mijn plek’

Eén van deze jongeren die is teruggekeerd, is de 24-jarige Merle Kroezen. Na het behalen van haar vwo-diploma vertrok ze naar Amsterdam om daar te studeren en vervolgens te werken. Sinds mei is ze terug in Dalen, het dorp waar ze is opgegroeid. „Door corona kwam ik thuis te zitten en had ik tijd om na te denken over wat ik nu echt wilde”, vertelt ze. „Ik reed op een dag naar mijn ouders en realiseerde me toen hoe fijn ik het er vond. Ik besloot toen om te stoppen met mijn werk en terug te verhuizen. ”

Haar terugkeer naar Dalen voelde als een warm bad. De ruimte was een verademing ten opzichte van haar woning in de Randstad („dat was gewoon een hok”) en het vele contact met haar familie en haar vriendinnen vormde een aangename verandering. „Het leven in Amsterdam was heel vluchtig en ik was alleen maar aan het rennen. Dit is echt mijn plek en hier kan ik investeren in de dingen die ik belangrijk vind: vrienden en familie.”

Gezin

Naast net-afgestudeerden keren mensen ook op latere leeftijd terug. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat in 2020 de groep 37-jarigen praktisch net zo groot is als de groep 17-jarigen in 2000. Slechts acht procent van de jongeren is niet teruggekeerd naar Drenthe.

Elshof meldt geen onderzoek te hebben gedaan naar de redenen om terug te keren, maar heeft wel zo zijn vermoedens. „De hoofdredenen zijn deels wel bekend. Mensen stichten een gezin en zoeken vervolgens een wat rustiger plek dan de stad.”

Een voorbeeld hiervan is de 33-jarige Heleen Lammers die samen met haar gezin hun woning in de hoofdstad verruilde voor een woonboerderij in het dorp Zeegse. „Amsterdam is een geweldige stad, maar het huis is gewoon te klein voor ons vieren. Ik ben zelf opgegroeid in Vries en heb daar een hele fijne jeugd gehad. Ik gun het mijn kinderen om ook met die ruimte op te groeien”, vertelt Lammers.

‘Je deelt elkaars gevoel’

Naast jongeren die terugkeren of zich later in Drenthe vestigen, is er ook een grote groep die Drenthe nooit of zeer kortstondig verlaat. “Jongeren hangen sterk aan hun sociale contacten en bekendheid van de regio. Zolang hun familie en vrienden in de regio wonen, is er voor velen niet een reden om weg te gaan”, meldt Elshof.

Voor de tweelingbroers Frank en Lars Tinnigh, was het niet meer dan logisch dat ze zich in Drenthe vestigden. „Ik wist al vrij vroeg dat ik de boerderij van mijn ouders zou overnemen”, vertelt Lars die in Ansen woont. „Buiten Drenthe wonen zou dan totaal niet praktisch zijn. Bovendien hou ik enorm van de ruimte en het landelijke.”

Frank woont zo’n zeven kilometer verderop in Dwingeloo. „Ik heb wel even in Zwolle gewoond, maar ik wist altijd al dat ik in de regio van Ruinen wilde wonen”, meldt hij. „Ik hou ervan om in een dorp te wonen. Je hebt hier een achtergrond met elkaar en je deelt elkaars gevoel. Er is een bijzondere soort vanzelfsprekendheid die je op andere plekken niet vindt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe