Verhaal Frank Huiting uit Groningen die slachtoffer werd van seksueel misbruik binnen Jehova's Getuigen, dinsdag te zien in docudrama De Afvallige

Frank Huiting doorbrak het zwijgen bij de Jehova’s Getuigen. Jan Willem van Vliet

Het verhaal van Frank Huiting uit Groningen, die in zijn jeugd slachtoffer werd van seksueel misbruik binnen Jehova’s Getuigen, is dinsdagavond te zien in het programma De Afvallige op NPO 3.

Huiting is de oprichter van Stichting Reclaimed Voices dat de belangen behartigt van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s Getuigen. De stichting verzamelde honderden verklaringen van mensen die als kind hetzelfde hadden meegemaakt.

Geen melding bij politie

Door de aandacht die er voor het probleem kwam, kwam er een onderzoek naar Jehova’s Getuigen. Daaruit bleek dat er sprake is van een doofpotcultuur binnen de gemeenschap. Slachtoffers krijgen nul op het rekest als zij melding doen van misbruik en wordt zelfs gevraagd de dader van het misbruik te vergeven. Ook wordt er door het bestuur geen melding gedaan bij de politie als er sprake is van misbruik. Dat zouden ouderlingen ontmoedigen.

De minister werkt sindsdien aan een wet voor een aangifteplicht voor besturen van particuliere organisaties die een melding krijgen van seksueel misbruik. Het niet aangeven van seksueel misbruik wordt daarin strafbaar.

De Afvallige: een docudramaserie

De Afvallige is een nagespeelde docudramaserie waarin vier verschillende personen zich proberen te ontworstelen aan een strenge geloofsgemeenschap. Dinsdag 20 april om 22:15 uur is de aflevering met het verhaal van Huiting op NPO 3 te zien.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen