Verhalen van herberg 't Plein verzameld in boek

Meppeler herberg ’t Plein staat centraal in het boekje Midden in Meppel, dat vrijdag uitkomt. Herbergier Jaap de Boer vertelt.

Hoe is het project begonnen?

„’t Plein bestaat al dertig jaar, je zou hele boeken kunnen vullen met verhalen uit die periode. Jos Pelgrom, een journalist en stamgast, zei tegen me: het is zonde om alle verhalen onbeschreven te laten. Toen hebben we, samen met tekstschrijver Johan Debbenhof, besloten om het boekje te maken. We hebben vervolgens vijftien gasten gevraagd de verhalen aan te leveren waarmee we het boek hebben gevuld.”

Wie schreven eraan mee?

„Allerlei soorten mensen die een binding hebben met ’t Plein, onder wie een aantal journalisten, hebben meegewerkt. Zo staat er in het boekje een verhaal van een stamgast die als jongen voor het eerst in het café kwam met zijn voetbalclub. Hij komt hier nog altijd en brengt tegenwoordig zelfs zijn kinderen mee. Een oud-leraar van mij heeft ook een stuk geschreven, over hoe ik vroeger als leerling was en nu als gastheer ben. Iedereen vertelt op zijn eigen manier een kort verhaal.”

Voor wie is het boekje?

„Het is niet alleen voor stamgasten. Het was voor ons belangrijk dat de verhalen ook interessant zijn voor mensen die hier nooit komen. Ze moeten zin krijgen om ’t Plein binnen te stappen. We wilden een boekje vol mooie verhalen, geschreven vanuit persoonlijk perspectief, die een klein deel van de geschiedenis van ’t Plein beschrijven.”

Wat vindt u van de verhalen?

„Toen ik de eerste verhalen las, had ik wel een brok in de keel. Dat was toch wel een emotioneel moment. Ik ben er ongelofelijk trots op, ik had dit niet kunnen voorzien. We waren zo enthousiast dat we meteen aan boek twee wilden beginnen toen de verhalen af waren, maar we hebben besloten dat niet direct te doen. We lieten het eerst bezinken om de kwaliteit te waarborgen.”

Komt er een tweede boek?

„Ja, de plannen voor een tweede boek zijn inmiddels al in een vergevorderd stadium. Er zijn veel mensen die graag in dit eerste boekje hadden willen staan. Er zijn ook aardig wat bekende Nederlanders die hun herinneringen aan ’t Plein op papier willen zetten. Ik denk, zonder te overdrijven, dat er nog wel veertig of vijftig mensen zijn die graag meewerken en goed genoeg kunnen schrijven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.