Verhoging van de ozb in Hoogeveen met 5 procent in 2019 van tafel

De voorgestelde verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) in Hoogeveen met 5 procent in 2019 is van tafel. De gemeenteraad zette er donderdagavond gezamenlijk een streep door.

Het verhogen van deze belasting is per definitie een gevoelig onderwerp. Eigenaren moeten dan meer belasting gaan betalen over de waarde van hun woning. Voor gemeenten is het echter een belangrijke inkomstenbron.

Motie van het CDA

De ferme motie van het CDA, als coalitiepartij, was opmerkelijk en kreeg aanvankelijk geen steun van de twee andere collegepartijen Gemeentebelangen en ChristenUnie. Fractieleider Erik-Jan Kreuze (CDA) stelde dat er grote financiële uitdagingen liggen, die ‘redelijkerwijs niet met een ozb-verhoging zijn op te lossen.’ Volgens hem worden de problemen vooral veroorzaakt doordat het Rijk te weinig geld beschikbaar stelt aan gemeenten voor gedecentraliseerde taken, waaronder de Jeugdzorg.

Het CDA vindt een ozb-verhoging een laatste redmiddel om een begroting sluitend te maken. De VVD noemde het gemak waarmee de belasting gepresenteerd werd ‘stuitend’. De partij had binnen de begroting alternatieven gevonden voor hetzelfde bedrag (543.000 euro). Volgens de SGP worden de tarieven van ozb vaak te gemakkelijk verhoogd. ,,Maar de praktijk leert dat ze nooit meer verlaagd worden’’, constateerde fractievoorzitter Brand van Rijn.

Gemeentebelangen herziet standpunt

Gemeentebelangen voelde aanvankelijk niet voor het schrappen van de ozb-verhoging. Volgens fractievoorzitter Jacob van der Heide moest Hoogeveen door de zure appel heen bijten omdat ‘anders op andere plekken tekorten naar boven komen.’ Later herzag hij dat standpunt. De ChristenUnie wilde ook niet moeilijk doen.

Wethouder Jan Steenbergen (Gemeentebelangen) hield staande dat het college een evenwichtige begroting heeft gemaakt, waarin de ozb een rol heeft. Hij komt in maart met een voorstel hoe het financiële gat wordt ingevuld. De trendmatige verhoging van de ozb met 1,5 procent (de inflatiecorrectie) gaat wel door.

Parkeren

De VVD zag evenmin iets in een verhoging van de parkeertarieven. De partij reageerde daarmee op het onderzoek naar de hoogte van de parkeertarieven en uitbreiding van de tijden voor betaald parkeren in Hoogeveen. De motie kreeg onvoldoende steun.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.