Verhuurder Arend Jan Kreuze uit Meppel verhuurde een pand aan reisorganisatie D-reizen. Hij is blij dat de organisatie failliet is verklaard. ,,De vlag gaat uit bij mij.”

D-rt Groep, het bedrijf achter reisorganisatie D-reizen, is dinsdag door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens D-reizen komt er vrijwel geen geld binnen en is de reisorganisatie door de vertraging van het voucherfonds niet in staat te overleven.

Arend Jan Kreuze uit Meppel diende vorig jaar zomer al een verzoek in bij de rechtbank om het moederbedrijf van het reisbureau failliet te verklaren. Hij ontving toen al maanden geen huur. ,,Ik ben echt blij dat ze zijn omgevallen”, verzucht hij.

Kreuze heeft het bedrijf nooit een huurverlaging willen geven. Om toch huurverlaging af te dwingen, spande het reisbedrijf vorig jaar een kort geding aan tegen Kreuze. Daarop legde de rechter een soort van betalingsregeling op. ,,Zij hoefden maar een deel van de huur te betalen. In eerste instantie 50 procent. En dat zou langzaam weer oplopen. Vanaf deze week zou D-rt Retail weer het volledige huurbedrag moeten betalen”, vertelt Kreuze.

‘Schaamteloos’

In plaats van het volledige huurbedrag plofte er op 29 maart bij de pandverhuurder uit Meppel een brief op de deurmat. ,,Dat ze helemaal niets gaan betalen. Alleen het gas, water en licht.” Kreuze zette er direct een advocaat op. In de brief van vorige week erkent D-reizen dat zij eigenlijk hadden afgesproken - dat was onderdeel van de deal - om niet nog een keer om huurkorting te zullen vragen. Maar uit de brief blijkt dat de reisorganisatie dat toch doet. Uit pure noodzaak, meldt de CEO van D-rt Groep.

Schaamteloos noemt Kreuze het. ,,Ik heb er al ruim een jaar buikpijn van. Eerlijk? Ik ben ongelooflijk blij dat dit bedrijf failliet is gegaan.”

Kreuze vindt het wel sneu voor alle mensen die door het faillissement de boot ingaan. ,,Maar ik heb zoveel gesodemieter gehad met D-rt Retail. Bij mij gaat vandaag de vlag uit.” De pandeigenaar uit Meppel zegt soortgelijke reacties uit de rest van het land te hebben gekregen.

Doorstart?

Kreuze verhuurt de winkelruimte als aanvulling op zijn AOW-uitkering en op de inkomsten uit zijn bedrijf. De Meppeler heeft het huurpand als oudedagsvoorziening. ,,Iedere maand heb ik er ook kosten aan hè.”

De komende drie maanden kan hij helemaal fluiten naar huurinkomsten, zegt hij. ,,De curator heeft drie maanden lang beschikking over het pand. Daarna kan ik er pas weer wat mee. Echt, huurders zijn beter beschermd dan verhuurders.”

Wat hij nu met het pand aan de Hoofstraat gaat doen, weet Kreuze nog niet. ,,Een doorstart van D-reizen? Daar ga ik in ieder geval niet mee akkoord.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe